zdravlje

Istraživanje koje budi nadu: hoće li dijabetes konačno postati izlječiv

Oboljelih od šećerne bolesti u Hrvatskoj je, prema CroDiab registru za 2016. godinu, ukupno bilo 284.185, što je oko 140.000 osoba više nego prije deset godina

 

Nakon poprilično puno vremena sijevnulo je jedno istraživanje koje je probudilo nadu kako bi ipak mogao biti dizajniran lijek koji će doslovno liječiti dio dijabetičara s tipom 2, ali i tipom 1 bolesti. Lijek je još jako daleko od puštanja na tržište, istraživanja su u početnim fazama, ali napokon je stigla znanstvena hipoteza, djelomično provjerena u laboratorijima, koja će možda u konačnici značiti kako za dio dijabetičara dijabetes više nije neizlječiva bolest.


Marljivo se radi

Andrew F. Stewart, vrlo ugledni znanstvenik s Icahn School of Medicine (Mount Sinai) ispričao je za Medscape Medical News kako rade na kombinaciji supstanci koja bi mogla omogućiti diobu i umnožavanje beta stanica u gušterači koje proizvode inzulin.

Otkriveno je kako dodavanje GLP-1 agonista na takozvani DYRK1A inhibitor povećava replikaciju beta stanica kod ljudi za ogromnih 5 do 6 posto. To je od ekstremne važnosti jer se do prije desetak godina mislilo kako je nemoguće potaći beta stanice na proliferaciju odnosno bujanje.

 

Do prije pet godina smatralo se pak kako je to moguće, ali nedovoljnom brzinom za obnovu mase beta stanica u gušterači. Najnovija studija, „GLP-1 receptor agonists synergize with DYRK1A inhibitors to potentiate functional human β cell regeneration“, objavljena u Science Translation Medicine sve je to preokrenula.

Kod dijabetičara s tipom 1 dijabetesa ukupna masa beta stanica smanjena je i po 90 posto, dok je kod dijabetičara s tipom 2 smanjena oko 50 posto. To je jedan od ključnih razloga zbog čega osobe imaju povišenu razinu glukoze u krvi.

Pročitajte cijeli tekst i pogledajte video na blogu Dianovo.

Svidio vam se ovaj članak? Prijavite se na Živim.hr newsletter i ne propustite slične priče!

Please don't insert text in the box below!

Možda će vas zanimati i ovo