Dehidracija je ozbiljna stvar.
 Getty Images
zdravlje

Istine i zablude o ovom neugodnom stanju i znakovi da iza proljeva stoji ozbiljna bolest

Proljev dovodi do gubitka velike količine tekućine, a to može dovesti do dehidracije...

Proljev, ako nije kronični, u većini slučajeva nije opasan. Ali uvijek je neugodan. Riječ je o obilnom izlučivanju stolice koja je tekuća ili polutekuća i traje i više puta u danu. Organizam tako zapravo izbacuje štetne toksične tvari, neprobavljenu zagađenu hranu ili patogene bakterije i parazite prisutne u crijevima.

Akutni proljev ne traje više od nekoliko dana, dok onaj kronični, koji traje dulje od mjesec dana, može biti znak nekih ozbiljnijih bolesti, poput sindroma nadraženo crijeva, upalne bolesti crijeva, problema s apsorpcijom određenih namirnica, pa čak i tumora.


1. Dehidracija je ozbiljna stvar - ISTINA

Proljev dovodi do gubitka velike količine tekućine, a to može dovesti do dehidracije, naročito kod djece. Simptomi su žeđ, suhoća usta te smanjeno izlučivanje mokraće, a mogu se javiti i simptomi kao što su upale oči i letargija. Primijetite li neke od tih simptoma, morate liječniku.


2. Izbacivanje masnoća pomaže - MIT

Iako masna, pržena hrana često pogoršava proljev, konzumacija malih količina masnoća može biti od pomoći jer sporo probavljanje masnoća smanjuje proljev.


3. Mogu ga izazvati lijekovi - ISTINA

Proljev je jedna od češćih nuspojava velikog broja lijekova. Npr. antibiotici mogu izazvati proljev.


4. Slatka hrana pojačava proljev - ISTINA

Neki posežu za sportskim napicima ili gaziranim pićima kako bi nadoknadili izgubljenu tjelesnu tekućinu zbog proljeva. No, zaslađena pića i hrana, pa čak i prirodni šećeri prisutni u voću, mogu pogoršati simptome proljeva. Šećeri tijekom probave privlače tekućinu u crijeva te tako dodatno razrjeđuju stolicu.


5. Vlakna mogu pomoći - ISTINA, ALI

Vlakna mogu pomoći kod proljeva, no ovisi o kojem je tipu vlakna riječ. Topljiva vlakna, poput onih iz mahuna, graška, zobenih pahuljica i oguljenog voća i kuhanog povrća, apsorbiraju vodu u
crijevima te stolicu čine tvrđom. No, netopljiva vlakna, poput onih kakva su prisutna u kori svježeg povrća i voća, cjelovitim žitaricama i pšeničnim mekinjama, mogu ubrzati prolazak stolice i pogodovati nastavku proljeva.


6. Kava pogoršava stvar - ISTINA

Kofein, prisutan u kavi, čaju, čokoladi... može ubrzati rad crijeva. Čak i beskofeinska kava još uvijek može sadržavati dovoljnu količinu kofeina da stimulira crijeva na brži rad!


7. Jogurt ga ublažava - ISTINA

Jogurt može pomoći u bržem prolasku proljeva i oporavku organizma. Žive, dobre bakterije kakve su prisutne u nekim jogurtima pomažu u reguliranju probave. Takve žive kulture mogu spriječiti nastanak proljeva zbog, primjerice, uzimanja antibiotika.

Linker
15. travanj 2024 15:31