Godišnje se otkrije oko 3.000 novih bolesnika s ovom zloćudnom bolesti.
 Foto: Istock
Konačno

Inovativni lijekovi za rak pluća sada su dostupni i hrvatskim bolesnicima

Zahvaljujući novim metodama liječenja oboljeli od raka pluća danas s metastatskim karcinomom mogu živjeti duže od 10 godina.

U Hrvatskoj se godišnje otkrije oko 3.000 novih bolesnika s rakom pluća, a prema dostupnim statistikama, petogodišnje preživljenje naših pacijenata je ispod 10 posto što nas svrstava na samo dno ljestvice europskih zemalja.

Danas rak pluća više ne mora biti smrtonosna, već kronična bolest, zahvaljujući terapijskim dostignućima i mogućnostima kakva se odsad primjenjuju i u liječenju hrvatskih bolesnika.

Oni s dijagnozom raka pluća imaju mogućnost liječenja inovativnim lijekovima - na teret HZZO-a odobrena su četiri nova lijeka koja su do sada bila praktički nedostupna našim bolesnicima.

Imunoterapija

- Prva velika promjena u liječenju raka pluća je otkriće pametnih, ciljanih lijekova, koji omogućavaju dugogodišnje preživljenje, deset godina i više. Prije dvije godine u Hrvatskoj se počela primjenjivati i imunoterapija koja potiče vlastito tijelo da se bori protiv karcinoma - istaknuo je akademik Miroslav Samaržija, predsjednik Hrvatskoga torakalnog društva Toraks, na javnoj tribini 'Novosti u liječenju raka pluća'.

Predstavljene su smjernice za upravljanje toksičnostima povezanih za primjenu imunoterapije (New Global Guidelines for Nurses).

- Zdravstvena skrb oboljelih od raka pluća je vrlo kompleksna i zahtjeva multidisciplinarni pristup. Medicinska sestra kao dio tima vodi pacijente kroz cijeli proces od dijagnoze do liječenja, prati popratne pojave i edukaciju usmjerava na upravljanje svim popratnim pojavama specifičnog onkološkog liječenja - rekla je Sandra Karabatić, magistra sestrinstva i glavna sestra Zavoda za tumore pluća i sredoprsja Klinike Jordanovac.

Pametni lijekovi

U Hrvatskoj je rak pluća najčešći rak u muškaraca, a treći najčešći kod žena. Godišnje se otkrije oko 3.000 novih bolesnika s ovom zloćudnom bolesti.

Novi, pametni lijekovi omogućuju ciljanu terapiju koja djeluje na specifične mutacije gena, odnosno omogućuju blokiranje rasta tumora, što rezultira pretvaranjem bolesnika s rakom pluća u bolesnike s kroničnom bolešću.

Linker
13. travanj 2024 03:30