Liječenje artritisa

Injekcija ozona u koljeno ublažava bol

Rezultati koji su prikazani na nedavno održanoj Američkoj konferenciji za reumatologiju pokazali su značajno poboljšanje u smanjenju boli i pokretljivosti zgloba bez neželjenih nuspojava

Injektiranje plina ozona u koljeno pomaže smanjiti bol uzrokovanu osteoartritisom i poboljšati mu pokretljivost, pokazala su nova istraživanja. Tretman umanjuje oslobađanje prostaglandina – tvari koja uzrokuje upalu u zglobu i izaziva bol. Najčešči propisivane terapije za ostaoartritis su nesteroidni protuupalni lijekovi kao što su ibuprofen, naproksen i diklofenak. Nema lijekova za liječenje stanja i mnogi bolesnici pomoću lijekova samo ublažavaju simptome.

 

Opasne nuspojave

Problem je u tome što bolesnici trebaju ove lijekove u visokim dozama, a tijekom godina uzimanja mogu uzrokovati opasne nuspojave kao što su krvarenja u želucu i srčani udar. Ostali tretmani uključuju steroidne injekcije za ublažavanje upala, ali to može biti bolno i tretman nije pogodan za sve pacijente.
Ozon je plin koji se nalazi u atmosferi i štiti od štetnih sunčevih ultraljubičastih zraka. Na zemlji je zagađivač koji je štetan, a ako se udahne uzrokuje neugodne simptome kao što je bol u prsima, kašalj i iritacija grla.

 

Koristi se i u stomatologiji

No, u posljednjih nekoliko godina ovaj je plin privukao interes zbog potencijalnih koristi u medicini. Na primjer, koristi se u sotomatologiji jer dezinficira oboljeli zub i tako uklanja uzročnike karijesa.

Liječnici u Saveznom sveučilištu u Sao Paulu otkrili su da pomaže kod osteoratritisa. Oboljeli su jednom tjedno dobivali injekcije ozona, a rezultati koji su prikazani na nedavno održanoj Američkoj konferenciji za reumatologiju pokazali su značajno poboljšanje u smanjenju boli i pokretljivosti zgloba bez neželjenih nuspojava.

Svidio vam se ovaj članak? Prijavite se na Živim.hr newsletter i ne propustite slične priče!

Please don't insert text in the box below!

Možda će vas zanimati i ovo