Stručnjaci kažu da je najvažniji opseg struka.
 Foto: iStock
Ima nešto važnije

Indeks tjelesne mase nije pokazatelj zdravlja

Na temelju ITM-a mnogi profesionalni sportaši kvalificirani su kao predebeli ili pretili, a zapravo su zdravi, imaju normalan krvni tlak, razina kolesterola im je u granicama normale, a jetra dobro funkcionira...

Indeks tjelesne mase služi kao pokazatelj stupnja uhranjenosti osobe, odnosno je li premršava, normalne tjelesne težine ili predebela. Računa se tako da se tjelesna masa osobe izražena u kilogramima podijeli s kvadratom visine u metrima.

Zdravim ITM-om smatra se onaj između 18,5 i 24,9, sve ispod 18,5 spada u pothranjenost, između 25 i 29,9 u prekomjernu težinu, a iznad 30 smatra se pretilošću.

Treba ga uzeti s rezervom

Iako se učestalo koristi, ITM nije dobar pokazatelj zdravlja, smatraju istraživači sa Sveučilišta Alberta u Kanadi i upozoravaju da ga treba uzeti s rezervom.

- ITM je koristan za praćenje trendova tjelesne težine, ali je i vrlo ograničavajući za pojedince - smatra dr. Arya Sharma, istraživač pretilosti na Sveučilištu Alberta u Kanadi.

Na primjer, na temelju ITM-a mnogi profesionalni sportaši kvalificirani su kao predebeli ili pretili, no oni imaju puno više mišićne mase, a mišići su teži od masnog tkiva. Prema tome, dok se po tim podacima netko s ITM-om iznad 30 smatra pretilim, ustvari može biti savršeno zdrav, imati normalan krvni tlak, razina kolesterola je u granicama normale, a jetra dobro funkcionira.

Što je onda važno?

S druge strane, neki ljudi s ITMom nižim od 30 mogu imati zdravstvene probleme koji se mogu popraviti ako izgube na težini. Stručnjaci kažu da je najvažniji opseg struka i da je on pravi pokazatelj stanja. Opseg struka veći od 101,6 cm kod muškaraca i 81,2 cm kod žena povećava rizik za razvoj bolesti srca, raka i nekih kroničnih bolesti.

Linker
25. travanj 2024 20:53