Astaksantin ima 550 puta snažnije djelovanje od vitamina E i 10 puta snažnije djelovanje od beta-karotena.
 Foto: iStock
MOĆNI ASTAKSANTIN

Ime mu se teško izgovara, ali zato ima nevjerojatne učinke na zdravlje

Vjerojatno ste već mnogo toga čuli o moćnim učincima antioksidansa kao što su vitamini A, C i E. No, jedan moćan prirodni antioksidans i karotenoid (iz iste obitelji kao betakaroten, likopen i lutein) u posljednje vrijeme dobiva sve više pažnje.

Astaksantin daje lososu i većini rakova (koji su i njegov najbogatiji prirodni izvor) crvenkastu ili ružičastu boju, a sve veći broj studija pokazuje da ima nevjerojatne pozitivne učinke na zdravlje.

POVEĆAVA RAZINU FIZIČKE I PSIHIČKE ENERGIJE

Astaksantin sprečava umor mišića, ali i mentalni zamor, a istraživanje objavljeno u stručnom časopisu Journal of Nutrition and Metabolism pokazalo je da može smanjiti oksidativni stres i upalne procese te ojačati obrambeni sustav.

DOBROBITI ZA KOŽU

Kad sljedeći put budete birali proizvode za njegu kože, potražite među sastojcima astaksantin koji, kako je pokazalo istraživanje provedeno na Washington State Universityju, može usporiti proces starenja stanica kože te je učiniti čišćom i sjajnijom.

POBOLJŠAVA FUNKCIJU JETRE

Astaksantin smanjuje rizik za razvoj masne jetre, bolesti koja prethodi cirozi, ili kroničnog oštećenja jetre koje neizbježno vodi do zatajenja.

POVEĆAVA IZDRŽLJIVOST

Tjelovježba dovodi do nastanka slobodnih radikala - što se događa kad se mišići stegnu i kada tijelo troši energiju. Slobodni radikali negativno utječu na funkciju i sposobnost mišića te mogu izazvati njihova oštećenja, a to otvara put upalama i bolovima. Astaksantin nema premca u sprečavanju takvog scenarija: klinička su ispitivanja pokazala da poboljšava sportske rezultate i ubrzava oporavak. Osobe koje su uzimale 4 mg astaksantina dnevno 28 dana postigle su bolje rezultate u vožnji bicikla od ostalih.

Linker
17. travanj 2024 21:00