Potreban je pojačan oprez
 Getty Images/iStockphoto
Autoimune bolesti i COVID 19

Imate multiplu sklerozu? Evo zašto je koronavirus za vas posebno opasan

Lijekovi koji zaustavljaju progresiju multiple skleroze mogu značajno utjecati na pojedine komponente imunosnog sustava i oslabiti njegovu sposobnost da se bori s koronavirusom. Ovisno o lijeku kojeg uzimate i nuspojavama koje imate neurolozi upozoravaju što vam se može dogoditi i kada trebate prestati uzimati terapiju za multiplu sklerozu

Osobe s multiplom sklerozom, kroničnom upalnom demijelinizacijskom bolesti središnjeg živčanog sustava, a prema procjenama u Hrvatskoj ih je oko 6000 i uglavnom su u dobi od 25 do 50 godina, sada trebaju biti posebno na oprezu.

Nuspojave

Iako sama bolest ne mijenja imunološki status oboljelih, uzimanje lijekova koji zaustavljaju progresiju bolesti, takozvani lijekovi koji modificiraju bolest (DMT- disease modifying therapy) mogu značajno umanjiti sposobnost organizma da se izbori s virusnom infekcijom, upozoravaju liječnici neurolozi s Klinike za neurologiju KBC-a Zagreb. Ističu da to ovisi o lijeku kojeg oboljeli uzima te se za svakog individulano procjenjuje rizik.

Imunomodulacijski lijekovi koje uzimaju oboljeli od MS-a izazivaju nuspojave i one mogu biti otežavajuća okolnost u doticaju s koronavirusom.

U slučaju zaraze

- Kod osoba kod kojih je dokazana infekcija COVID-19 potrebno je prekinuti uzimanje bilo kojeg DMT-a do oporavka, odnosno negativnog nalaza na koronavirus. Nakon što je nastupio klinički oporavak i nalazi su negativni potrebno je konzultirati nadležnog neurologa radi mogućnosti započinjanja DMTa – upozoravaju neurolozi dr. sc. Ivan Adamec, dr. sc. Barbara Barun, dr. sc. Tereza Gabelić i prof. dr. sc. Mario Habek iz Klinike za neurologiju KBC-a Zagreb. Zajednički su sastavili Preporuke o uzimanju lijekova koji modificiraju tijek bolesti kod osoba s multiplom sklerozom u uvjetima epidemije koronavirusa.

Skupine lijekova

- Lijekovi kao što su interferon beta, glatiramer acetat i teriflunomid ne sigurni, tj. ne utječu značajno na sposobnot imunološkog odgovora. U tu skupinu lijekova spada i dimetilfumarat, međutim u slučaju limfopenije, što je moguća nuspojava uzimanja dimetilfumarata, odgovor može biti oslabljen. Fingolimod kao i svi drugi lijekovi iz skupine u koju on spada (siponimod, ponesimod, ozanimod) uzrokuje zadržavanje limfocita u limfnim čvorovima te s obzirom da neizbježno dovodi do smanjene razine limfocita potencijalno može uzrokovati oslabljen imunološki odgovor na virusnu infekciju - objašnjavaju neurolozi.

Imunološki odgovor

- Natalizumab sprečava ulazak limfocita u središnji živčani sustav te ne utječe na sposobnost imunološkog odgovora na sistemsku infekciju. S obzirom da do sada koronavirus nije pokazao neurotropne karakteristike, odnosno ne uzrokuje infekciju središnjeg živčanog sustava, primjena natalizumaba smatra se sigurnom. Imunorekonstitucijska terapija, u koju spadaju alemtuzumab i kladribin, uzrokuje depleciju T i B limfocita uz njihov postupni oporavak koji traje od nekoliko mjeseci do nekoliko godina ovisno o lijeku i podvrsti limfocita. Zbog toga je u periodu od nekoliko mjeseci nakon primjene tih lijekova sposobnost imunološkog odgovora na virusnu infekciju snižena. Okrelizumab i ostali lijekovi iz te skupine (rituksimab, ofatumumab, ublituksimab) selektivno djeluje na B limfocite te uzrokuje njihovu dugotrajnu depleciju. Iako je za svladavanje virusne infekcije prvenstveno bitna T stanična imunost, izražena deplecija limfocita B može dovesti do slabijeg imunološkog odgovora - upozoravaju neurolozi.

Prije bilo koje odluke o promjeni liječenja DMT-om nužno je konzultirati nadležnog neurologa i/ili liječnika obiteljske medicine i nikako ne treba samostalno prekinuti liječenje.

- Preporuke predstavljaju okvir za pristup osobama s MS-om na terapiji DMT-om uz nužnost individualnog pristupa svakom oboljelom. Osobe koje su unazad nekoliko mjeseci započele ili primile drugi ciklus liječenja alemtuzumabom ili kladribinom te osobe koje su na terapiji fingolimodom ili okrelizumabom, trebaju poduzimati osobite mjere opreza od infekcije koronavirusom - savjetuju liječnici.

Pojačano se pazite

Poručuju i svim oboljelima da se pojačano paze: Sve osobe s MS-om, bez obzira uzimaju li DMT ili ne, trebaju voditi računa o riziku infekcije koronavirusom, ostajati kod kuće i raditi od kuće kada je to moguće, izbjegavati zatvorene prostore, voditi računa o higijeni, redovito prati ruke, izbjegavati osobe koje su pozitivne na koronavirus ili kod kojih postoji mogućnost da su zaražene. Također, povećan oprez potreban je kod osoba s MS-om koje su teško pokretne, koje su starije životne dobi te osobe koje imaju od ranije poznate plućne bolesti s obzirom da su to osobe koje su pod većim rizikom od komplikacija infekcije COVID-19.

Ovisno koji lijek uzimate, evo što biste trebali znati:

- Liječenje interferonom beta, glatiramer acetatom i teriflunomidom smatra se sigurnim te nije potreban prekid liječenja.

- Liječenje dimetilfumaratom smatra se sigurnim ako nije prisutna značajna limfopenija. U slučaju značajne limfopenije potrebno je konzultirati nadležnog neurologa.

- Liječenje natalizumabom smatra se sigurnim te se ne preporuča prekid liječenja osobito zbog rizika od reaktivacije bolesti nakon prekida liječenja.

- Liječenje fingolimodom umjereno povećava rizik od infekcija, no s obzirom na rizik od reaktivacije bolesti nakon prekida liječenja ne preporuča se prekidanje uzimanja fingolimoda.

- Liječenje alemtuzumabom i kladribinom, odnosno primjena slijedećeg ciklusa liječenja kod osoba koje su primile prvi ciklus, nosi povećan rizik od infekcija te se preporuča odgoda idućeg ciklusa liječenja.

- Liječenje okrelizumabom nosi umjereno povećan rizik od infekcija te se savjetuje odgoda idućeg ciklusa liječenja.

- Ako započinjete liječenje fingolimodom, alemtuzumabom, kladribinom i okrelizumabom bolje ga je odgoditi do daljnjega, a o razvoju epidemiološke situacije ovisit će kada će započeti liječenje nekim od tih lijekova.

- Liječenje interferonom beta, glatiramer acetatom, teriflunomidom, dimetilfumaratom i natalizumabom smatra se sigurnim te se može započeti liječenje. Za bolesnike na terapiji dimetilfumaratom potrebno je redovito praćenje razine limfocita.



Sve o kampanji #OSTAJEMDOMA doznaj na jutarnji.hr/ostajemdoma

Linker
10. travanj 2024 16:50