Najtipičniji simptomi gastritisa su žareća bol u gornjem dijelu trbušne šupljine, mučnina, povraćanje...
 Foto: iStock
Probava

Imate li povećani rizik za gastritis?

Ako imate česte probavne probleme, možda ne bi bilo loše da provjerite imate li povećan rizik za razvoj gastritisa. Neki faktori mogu vas učiniti podložnijima tom problemu, a budete li toga svjesni, veća je vjerojatnost da nećete zanemariti simptome.

Gastritis je upala želučane sluznice koja predstavlja zaštitnu barijeru želuca, a ako je oštećena ili slaba, želučana kiselina počinje nagrizati sluzokožu želuca te izaziva niz neugodnih simptoma, a s vremenom može uzrokovati i čir. Najtipičniji simptomi gastritisa su žareća bol u gornjem dijelu trbušne šupljine koja se pogoršava ili ublažava prilikom jela, mučnina, povraćanje te osjećaj punoće u gornjem dijelu trbušne šupljine nakon jela.

Cijeli je niz bolesti i stanja koja mogu povećati rizik za pojavu gastritisa, uključujući Crohnovu bolest i sarkoidozu, stanje kod kojeg dolazi do stvaranja nakupina upalnih stanica ili granuloma u tijelu.

MEĐU NAJČEŠĆIM RIZIČNIM FAKTORIMA ZA RAZVOJ GASTRITISA SU:

Bakterijska infekcija

Iako je infekcija bakterijom Helicobacter pylori jedna od najraširenijih, samo neke od zaraženih osoba razvit će gastritis ili neki drugi poremećaj gornjeg dijela gastrointestinalnog trakta. Stručnjaci smatraju da bi osjetljivost na tu bakteriju mogla biti nasljedna ili da može nastati kao posljedica načina života, odnosno nezdravih životnih navika kao što su pušenje ili nezdrava prehrana.

Stalna upotreba lijekova protiv bolova

Uobičajeni lijekovi protiv bolova, poput aspirina, ibuprofena i naproksena, mogu izazvati i akutni i kronični gastritis. Redovito dugotrajno uzimanje tih lijekova te uzimanje prekomjerne količine tih lijekova u kratkom vremenu može u organizmu smanjiti količinu tvari koja je ključna za očuvanje zaštitne ovojnice želuca.

Starija dob

Osobe starije dobi imaju povišen rizik za razvoj gastritisa zato što se sluznica želuca s godinama prirodno stanjuje te zbog toga što je veća vjerojatnost da starije osobe imaju infekciju H. pylori ili neki autoimuni poremećaj nego mlađe osobe.

Prekomjerna konzumacija alkohola

Alkohol može nadražiti i nagristi sluznicu želuca, što želudac čini osjetljivijim na djelovanje jakih želučanih sokova. Prekomjerno konzumiranje alkohola češće uzrokuje akutni gastritis nego kronični.

Stres

Težak fizički stres, primjerice uslijed nekog kirurškog zahvata, ozljede ili ozbiljne infekcije, također može izazvati razvoj akutnog gastritisa.

Vaše tijelo napada stanice želuca

Autoimunim gastritisom naziva se tip gastritisa koji se razvija kad tijelo napada stanice od kojih je sačinjena sluznica želuca. Ta je reakcija pogubna za zaštitnu barijeru želuca i može dovesti do razvoja gastritisa. Ova vrsta gastritisa češća je u osoba koje boluju od nekih drugih autoimunih bolesti, uključujući Hashimotovu bolest ili dijabetes tipa 1, no može biti povezan i s manjkom vitamina B12.

Druge bolesti i stanja

Gastritis može biti povezan s nekim drugim bolestima, poput HIV-a, Crohnove bolesti ili infekcija nekim parazitima.

NE IGNORIRAJTE SIMPTOME

Gotovo je svatko barem jednom doživio epizodu s probavnim problemima ili nadraženosti želuca. U većini slučajeva takvi problemi traju kratko i ne zahtijevaju liječenje. No, primijetite li da simptomi koji se mogu povezati s gastritisom traju tjedan dana ili dulje, otiđite liječniku.

Linker
15. travanj 2024 06:57