Slatka dijetetika

Imate dijabetes, ali i veliku želju za slatkim? To više nije problem!

U Pučkom otvorenom učilištu Zagreb održana je završna konferenciju EU projekta Slatka dijetetika na kojem je predstavljen Priručnik za izradu dijetetskih slastica i predstavljen novi program usavršavanja.

Pučko otvoreno učilište Zagreb i Hrvatski akademski centar primijenjenog nutricionizma začetnici su inovativnog koncepta u razvoju dijetetskog slastičarstva kao odgovora na sve izraženije potrebe populacije za zdravijim načinom prehrane. Nakon cjelogodišnjeg ustrajnog rada i provođenja projektnih aktivnosti prezentirani su projektni rezultati financirani bespovratnim sredstvima EU iz Europskog socijalnog fonda u okviru natječaja "Jačanje kapaciteta ustanova za obrazovanje odraslih-faza II".

I slatko može biti zdravo

Javnosti je predstavljen Priručnik za izradu dijetetskih slastica u tiskanom i u obliku e-knjige koje možete pronaći na internetskoj stranici www.slatkadijetetika.pou.hr Posebnost ovog priručnika u odabiru je recepata s nutricionistički izbalansiranim slasticama koje dokazuju da i slatko može biti zdravo.

Osobe sklone alergijama, intolerancijama na hranu, koje boluju od dijabetesa i drugih bolesti, ali i osobe različitih prehrambenih odabira, (veganstvo, makrobiotika i drugo) ovdje će pronaći tablice sa zamjenskim sastojcima za pripremu slastica.

Novi obrazovni program usavršavanja Slastičar - specijalist za dijetetske slastice integrirat će nutricionizam kao ključnu komponentu u usavršavanju slastičara, a budućim će stručnjacima pružiti bolju konkurentnost na tržištu rada i povećati mogućnost zapošljavanja, osobito u području gastronomskog i zdravstvenog turizma. Petnaestero polaznika pilot provedbe programa steklo je kompetencije kako klasične slastice mogu zamijeniti zdravim, nutritivno bogatim slasticama. Konferenciju je dodatno učinilo zanimljivom degustacija dijetetskih slastica koje su ovom prilikom za posjetitelje pripremili novopečeni stručnjaci.

Priručnik na sto stranica možete preuzeti na stranicama POU-a.

Inovativne metode

Pilot provedbi programa usavršavanja prethodila je izrada standarda zanimanja i standarda kvalifikacija te osposobljavanje dvadeset i troje nastavnika iz područja obrazovanja odraslih, od kojih je sedmero steklo temeljna znanja iz područja nutricionizma i sigurnosti hrane, te praktične nastave iz slastičarstva. Tijekom usavršavanja polaznici su koristili suvremenu slastičarsku opremu i inovativne metode učenja na daljinu uz digitalne sadržaje, između ostalog video-isječke s prikazanim postupcima pripreme dijetetskih slastica snimanih tijekom trajanja projekta.

Linker
19. travanj 2024 03:04