Većina smjernica za liječenje boli preporučuje paracetamol kao prvi korak u liječenju boli koji je pogodan za mnoge kategorije bolesnika
 Getty Images/iStockphoto
dobro je znati

Imate bolest probavnog sustava ili astmu? Jedna stvar je važna pri odabiru lijekova, jeste li sigurni da na to pazite?

Uvijek se savjetujte s ljekarnikom kada vas nešto boli, a želite kupiti analgetik

Lijekovi protiv bolova (analgetici) koji se nalaze u slobodnoj prodaji, odnosno kupuju se bez recepta, vrlo su široka skupina lijekova i često sastavni dio naše kućne ljekarne. Valja, međutim, znati da među njima postoje određene razlike obzirom na način djelovanja. Tako bi pripadnici pojedinih skupina bolesnika prije kupnje analgetika trebali zatražiti informaciju od liječnika ili ljekarnika o tome koji bi im najbolje odgovarao iz aspekta da najmanje utječe na njihovu osnovnu bolest. Bolesnici s astmom i problemima sa želucom primjerice mogu imati neželjene reakcije na primjenu nesteroidnih protuupalnih lijekova (NSAIL).


Kako onda odabrati najpogodniji lijek protiv bolova i za snižavanje povišene tjelesne temperature?

Uvijek se savjetujte s ljekarnikom kada vas nešto boli, a želite kupiti analgetik. Ljekarnik će vam preporučiti najprikladniji lijek ovisno o vrsti vaše boli, trajanju simptoma, vašim drugim bolestima i stanjima te životnoj dobi. Upoznat će vas i s mogućim nuspojavama i informirati o načinu djelovanja lijeka.

U našem se organizmu u slučaju ozljede ili infekcije pojačano oslobađaju prostaglandini, tvari koje dovode do pojave boli, upale, otekline i crvenila tkiva. Obzirom da NSAIL (NeSteroidni Antiinflamatorni Lijekovi) lijekovi blokiraju navedeno stvaranje prostaglandina, koristimo ih upravo za smanjenje boli i upale. Međutim, NSAIL blokiraju i stvaranje prostaglandina u želucu, gdje su oni dio zaštite sluznice, čime se povećava mogućnost nastanka oštećenja želučane sluznice želučanom kiselinom. Ako pridružimo tome da je kod akutne boli, kako bi lijek što brže djelovao, poželjno njegovo uzimanje na prazan želudac jasno je zašto dolazi do pojave neugodnih simptoma gastritisa, osobito kod osoba koje već od ranije imaju problema sa želucem.

Osim probavnih tegoba, osobe koje imaju astmu mogu pri korištenju NSAIL-a imati simptome pogoršanja astme kao što su otežano disanje, kašalj i osjećaj nedostatka zraka. Iz navedenih se razloga, kod bolesnika s bolestima probavnog sustava i bolesnika s astmom, za ublažavanje boli i snižavanje povišene tjelesne temperature savjetuje uzimanje drugih skupina lijekova. Primjerice Lekadol, koji se zahvaljujući djelatnoj tvari paracetamolu, smatra boljim izborom kod ovih dviju skupina bolesnika.

Paracetamol također inhibira prostaglandin, ali u mozgu, čime su pošteđeni želudac i dišni putevi, te se stoga bolje podnosi u usporedbi s drugim skupinama analgetika poput NSAIL.

Većina smjernica za liječenje boli preporučuje upravo paracetamol kao prvi korak u liječenju boli koji je pogodan za mnoge kategorije bolesnika (uključujući i osobe s astmom, s probavnim problemima, kardiovaskularne bolesnike, starije, trudnice...). Tijekom aktualne pandemije koronavirusa paracetamol je prva preporuka za liječenje boli i snižavanje povišene tjelesne temperature. Optimalno doziranje paracetamola, za postizanje maksimalnog učinka je 500 do 1000 mg.



Prije upotrebe pažljivo pročitajte uputu o lijeku, a o rizicima i nuspojavama upitajte svog liječnika ili ljekarnika.



Sponzorirani članak.



Izvori:

Linker
17. travanj 2024 20:40