Nemojte da bude prekasno...
 Foto: Istock
Jeste li vi čuli za HPV

Imamo cjepivo koje prevenira 6 vrsta raka, a mnogi za to i dalje ne znaju

U našoj je zemlji dostupno besplatno cjepivo protiv raka za djevojčice i dječake u 8. razredima, odnosno cjepivo protiv HPV-a, infekcije koja dokazano uzrokuje nekoliko vrsta raka u oba spola.

U Hrvatskoj je već više od desetljeća dostupna učinkovita prevencija bolesti koje nastaju kao posljedica HPV infekcije. Unatoč tome, odaziv na cijepljenje je i dalje nezadovoljavajući, a jedan od ključnih razloga je i nedovoljna informiranost roditelja o cjepivu protiv raka, jedinom takvom cjepivu u svijetu.

Besplatno je

- Svaki drugi roditelj u Hrvatskoj ne zna da HPV može uzrokovati čak šest vrsta raka, dok svaki treći nikad nije ni čuo da je u Hrvatskoj dostupno besplatno cijepljenje protiv HPV-a za učenike i učenice osmih razreda osnovne škole. Danas ovdje govorimo o prevenciji nekoliko vrsta raka koji se mogu pojaviti u odrasloj dobi i koji se više ne moraju dogoditi nikome - istaknula je akademkinja Mirna Šitum kroz predstavljanje rezultata istraživanja koje su Grad Zagreb, Gradski ured za zdravstvo i Povjerenstvo za prevenciju infekcije HPV-om i drugih spolno prenosivih bolesti proveli u suradnji s agencijom Ipsos.

Članovi istraživačkog tima koji su, uz akademkinju Šitum, sudjelovali u pripremi pitanja kako bi se utvrdila razina informiranosti roditelja o rizicima HPV infekcije, su i pročelnik Gradskog ureda za zdravstvo Grada Zagreba Vjekoslav Jeleč, zamjenica pročelnika Mirela Šentija Knežević i voditeljica Službe za školsku i adolescentnu medicinu NZJZ 'Dr. Andrija Štampar' Tatjana Petričević Vidović.

- Rezultati na samom kraju istraživanja pokazali su koliko je informiranost ključna pri donošenju odluke o cijepljenju. Roditelji u našem istraživanju mijenjaju mišljenje o cijepljenju svoje djece upravo nakon saznanja da HPV infekcije mogu uzrokovati nastanak nekoliko vrsta raka i kod muškaraca i kod žena.

Dakle, moramo nastaviti sa sustavnom edukacijom kako bismo roditeljima omogućili donošenje informiranih odluka o zdravlju svojih dječaka i djevojčica, za sigurniju budućnost - dodala je akademkinja.

Cijepljenje protiv HPV infekcije djevojčica i djevojaka, dječaka i mladića preporučljivo je radi smanjenja rizika od HPV infekcija i štetnih posljedica HPV infekcije, prvenstveno određenih karcinoma. Cijepljenje je u 2019. godini besplatno svim djevojkama i mladićima u osmom razredu osnovne škole te u srednjoj školi, ovisno o raspoloživosti cjepiva, a najdulje do 1. srpnja.

Edukacija građana

Provedeno istraživanje je pokazalo da su djeca protiv HPV-a najčešće cijepljena u obiteljima koje imaju samo žensku djecu, što potvrđuju i podaci procijepljenosti koje je predstavila voditeljica Odjela za praćenje i unapređenje zdravlja školske djece i mladih Dijana Mayer.

- Ukupni postotak procijepljenosti i dalje je nizak te u velikoj mjeri zaostaje za razvijenim zemljama. U prošloj smo školskoj godini protiv HPV-a cijepili nešto manje od 12 tisuća djece, pri čemu je bitno veći postotak cijepljenih djevojčica - dodala je. Riječ je o podacima koji se mogu povezati i s činjenicom da svaki šesti roditelj smatra da cjepivo protiv HPV-a trebaju primiti samo djevojčice, odnosno da je cjepivo nepotrebno za dječake.

- U Zagrebu je situacija povoljnija što se tiče opće informiranosti, isto se može povezati s brojnim preventivnim akcijama i programima prevencije koje kontinuirano provodimo.

Želimo dati sve od sebe kako bismo dodatno pridonijeli edukaciji građana, prvenstveno roditelja, zbog čega je nužno nastaviti ponavljati kako u Hrvatskoj postoji cjepivo protiv raka i da ga moramo iskoristiti za zdraviju budućnost svoje djece - kazala je zamjenica pročelnika Gradskog ureda za zdravstvo Grada Zagreba Mirela Šentija Knežević.

- Rezultati istraživanja kvalitetna su smjernica i bitan pokazatelj nužnosti za dodatnom edukacijom roditelja o dostupnim mogućnostima prevencije. Grad Zagreb se ističe po stopi procijepljenosti protiv HPV-a, no prostora za napredak i dalje ima, zbog čega nas ovi rezultati potiču da nastavimo s dosadašnjim kvalitetnim radom upravo kako bismo povećali broj cijepljene djece protiv nekoliko vrsta raka - istaknuo je pročelnik Gradskog ureda za zdravstvo Grada Zagreba Vjekoslav Jeleč te dodao kako Grad Zagreb već 11 godina sudjeluje u organizaciji roditeljskih sastanaka na kojima roditelji mogu dobiti sve potrebne informacije o mogućnostima zaštite spolnog zdravlja svoje djece.

Spolno zdravlje

Voditeljica Službe za školsku i adolescentnu medicinu NZJZ 'Dr. Andrija Štampar' Tatjana Petričević Vidović kazala je kako su roditeljski sastanci učinkovita platforma na kojoj roditelji upravo od stručnjaka mogu dobiti potrebne informacije o samom cjepivu.

- Vidjeli smo u istraživanju da je trećina roditelja koji su cijepili djecu protiv HPV-a, prisustvovala roditeljskom sastanku na tu temu. Dakle, najmanje što roditelji mogu napraviti je - doći na predavanje, poslušati stručnjake i njima postavljati pitanja. To je jedini ispravan način za donošenje bilo kakve odluke, posebice one vezane uz zdravlje. Roditeljima smo uvijek na raspolaganju, spremni odgovoriti na sva njihova pitanja - dodala je Petričević Vidović.

Uz roditeljske sastanke, važnu ulogu u podizanju svijesti o mogućnosti prevencije bolesti uzrokovanih HPV-om imaju i javnozdravstvene kampanje, kojima je cilj privući pozornost javnosti te upozoriti na opasne posljedice HPV infekcije.

Jednu je od takvih kampanja nedavno pokrenula i Hrvatska liga protiv raka.

- Kroz kampanju 'Bolje spriječiti nego liječiti' želimo potaknuti roditelje na informiranje o posljedicama HPV infekcije, kao i dostupnoj prevenciji za dječake i djevojčice u našim školama. U Hrvatskoj ne nedostaje informacija na temu HPV-a, one su i više no dostupne, no razina informiranosti ipak upućuje na to da roditelji i dalje zatvaraju oči pred pitanjima spolnog zdravlja i spolnih bolesti. Ovim putem pozivam roditelje da potraže dodatne informacije i saslušaju stručnjake prije no donesu konačnu odluku - istaknuo je predsjednik Hrvatske lige protiv raka prof. dr. sc. Damir Eljuga.

Linker
23. travanj 2024 22:07