Radi se o psihološkim sadržajima iz nesvjesnog dijela psihe
 Getty Images
Dežurna ordinacija

Imala sam napadaj iznenadnog lupanja srca, osjećaj gušenja i strah. Što da radim?

Pretpostavljam da se radi o paničnom napadu. To je iznenadni napad anksioznosti tj. tjeskobe u kojem je prenadražen simpatički živčani sustav koji priprema tijelo za borbu ili bijeg

Prije mjesec dana doživjela sam nekoliko iznenadnih napadaja lupanja srca, osjećala sam se kao da ću se ugušiti, bojala sam se da ću umrijeti ili da ću poludjeti. Bila sam kod interniste na pregledu i nalazi su uredni. Strah me je da će se napadaji ponoviti. Što da radim?

Neda P., Virovitica

Odgovara dr. Sanja Boban, psihijatar:

Zagreb, 231107



Doktorica specijalist psihijatar Dr.med. Sanja Boban



Foto: Goran Mehkek / CROPIX
CROPIX

"Pretpostavljam da se radi o paničnom napadu. To je iznenadni napad anksioznosti tj. tjeskobe u kojem je prenadražen simpatički živčani sustav koji priprema tijelo za borbu ili bijeg. Znači, tijelo reagira kao da je u nekoj opasnosti. Budući da u tom trenutku nema vanjske opasnosti, očito je da se radi o "unutrašnjoj opasnosti". Radi se o psihološkim sadržajima iz nesvjesnog dijela psihe koji su osobi neugodni i za nju predstavljaju određenu opasnost u psihološkom smislu. Može se raditi o strahu od odvajanja koji je pokrenut zbog nekog gubitka, neuspjeha, rastanka... Ili se radi o nekom drugom strahu kojeg je osoba tek djelomično svjesna. Pojedine situacije provociraju da ti psihološki sadržaji dođu bliže svijesti i da tijelo reagira strahom. Panični napadi se mogu ponavljati i obično se smiruju nakon uzimanja medikamentozne terapije, ali doista se rješavaju kroz psihoterapiju."

Linker
18. travanj 2024 05:06