Gljivične infekcije kože pogađaju čak 20 posto odrasle populacije u svijetu.
 Foto: iStock
Jesensko čišćenje

Iako su leglo gljivica, mnogima se od njih teško odvojiti...

Od stare obuće ne samo da možete iskriviti stopala, već možete dobiti i gljivično oboljenje koje nije nimalo ugodno.

Istrošenost, stanjeni potplati, bol u stopalima, svrbež, smrad ili tenisice koje su više puta bile mokre od kiše ili znoja - sve to sugerira da je trenutak da se riješite svojih cipela ili tenisica, ma koliko vam bile drage.

Jer ne samo da možete iskriviti stopala, već od nekih dobiti i gljivično oboljenje koje nije nimalo ugodno. Gljivične infekcije kože pogađaju čak 20 posto odrasle populacije u svijetu, a jesen koja donosi vlagu i konstantni boravak u zatvorenim cipelama pogoduje njihovom razvoju.

Peckanje i svrbež

U trenutku kada se već pojave prvi simptomi, kao što su crvenilo, peckanje i svrbež između prstiju ili nakon što ste zamijetili zadebljane i požutjele nokte, važno je odmah krenuti s liječenjem koje obavezno treba provesti do kraja.

Gljivica na nogama i noktima rješite se primjenom sredstava za liječenje gljivica, kao što su npr. krema ili otopina Exoderil® koje se nanose na oboljelo mjesto samo jednom dnevno.

Treba biti vrlo uporan i liječenje nastaviti još najmanje dva tjedna nakon nestanka simptoma kod zahvaćenosti kože, a najmanje 4-6 mjeseci ako su u pitanju nokti, kako bi se spriječio povratak infekcije.

Da biste bili potpuno sigurni kako vaše noge neće patiti ove jeseni, dobro bi bilo i rješiti se nekih starih cipela. Samo uklanjanje neugodnih mirisa iz obuće ponekad nije dovoljno već definitivno treba obnoviti ili baciti stare cipele. Evo kako prepoznati kada je vrijeme za oproštaj i koliko traje određeni tip cipela.

1. Čizme

Ako nosite kožnu verziju, bitno je znati da nikako ne smiju propuštati kišu, vlagu niti snijeg. Ako još uvijek donekle dobro izgledaju, ali propuštaju - nema im spasa. Ako volite gumene čizme za kišu, nastojte ne biti u njima cijeli dan, jer noga ne diše i nakon nekog vremena poprimaju neugodan miris.

2. Tenisice za trčanje

Jastučići na njima se najbrže troše zbog brzog kretanja, zaustavljanja i promjena u smjeru i na njima je uvijek više pritiska nego na cipelama za hodanje.

Kada trčite, pritisak na tenisicu je dva ili tri puta veći od tjelesne težine. Prilikom skokova u sportovima poput košarke ili odbojke, pritisak je sedam do osam puta veći od vaše tjelesne težine.

Smatra se da je trajanje tenisica za trčanje od 400 do 800 kilometara.

To naravno ovisi i o vašoj tjelesnoj težini i površini na kojoj trčite. Slijedeći to pravilo, netko tko trči šest kilometara četiri puta tjedno, tenisice bi trebao mijenjati svakih šest mjeseci, a oni koji trče rekreativno u prosjeku svakih godinu dana. Provjerite pjenasti dio tenisice između vanjskog potplata i gornjišta. Ako ima puno nabora, jastučići su iznošeni i vrijeme je za nove tenisice.

3. Cipele za hodanje

Ako jedan te isti par cipela nosite na posao ili ih obuvate tri do četiri puta tjedno, nakon godine dana trebat će im popravak ili ih trebate baciti. Dobar test je da ih stavite na ravnu površinu i pogledate odozada. Ako se naginju prema strani, vrijeme je za nove.

Foto: iStock
Ako jedan te isti par cipela nosite na posao ili ih obuvate tri do četiri puta tjedno, nakon godine dana trebat će im popravak ili ih trebate baciti.

4. Kožne cipele

Ako kupite kožne cipele dobre kvalitete i brinete o njima, stavljajući im nove džonove i petu kad zatreba - one mogu potrajati i 10-ak godina. Najbitniji dio je gornji, prednji dio cipele, koji može otvrdnuti ako ga se ne maže redovito.

Jednom kad se to dogodi, koža počinje pucati gdje se cipela savija i tada je vrijeme da se oprostite s njima.

5. Štikle

Zbog tankih peta i tanjih jastučića brže se troše. Najviše pati dio blizu nožnog palca, jer taj dio nosi najviše težine. Zamijenite džon na petama, čim vidite da proviruju čavli. Ali ako se debljina potplata smanjila za pola - kupite nove štikle.

6. Sandale

Gornji dio sandala podnaša velik teret kako bi noga ostala na mjestu, te one traju manje nego zatvorene cipele. Remenčići koji su rastegnuti ili pukli znače i da je vrijeme da ih zamijenite.

7. Japanke

Ortopedi savjetuju da ih izbjegnete ako je ikako moguće jer vaša stopala nemaju nikakvu podršku u njima. Ako ipak bez njih ne možete - pripazite da remenčići prijanjaju uz gornji luk stopala kako bi vam dali kakvu takvu podršku. Kad se olabave - kupite novi par.

Više o Exoderil® proizvodima pročitajte ovdje!

Prije upotrebe pažljivo pročitajte uputu o lijeku, a o rizicima i nuspojavama upitajte svog liječnika ili ljekarnika.

Promo

Linker
14. travanj 2024 15:35