Akne ne biraju: javljaju se u svakoj dobi, kod osoba bilo koje rase, pogađaju oba spola...
 Foto: iStock
Recite 'da' lijepoj koži

I to je moguće: Konačno zbogom aknama!

Akne su složen problem za koji ne postoji jednostavno i univerzalno rješenje, no sve je više novih metoda koje omogućuju da ih se učinkovito riješite.

Bilo da je riječ o nakupinama i većim površinama kože prekrivenim upaljenim prištićima ili o samo jednom, izoliranom prištiću koji se pojavi tu i tamo, akne su uvijek frustrirajuća pojava koju je svatko od nas doživio. Uvriježeno je mišljenje da je to tinejdžerski problem pa se tako, pojavi li se nekome prištić u tridesetim ili četrdesetim godinama, mogu čuti komentari poput 'zar si opet u pubertetu?'

No, akne ne biraju: javljaju se u svakoj dobi, kod osoba bilo koje rase, pogađaju oba spola, a mogu se javiti ne samo na licu nego i na prsima, leđima ili nekom drugom dijelu tijela. Mogu se javiti i u vrlo teškim oblicima koji zahtijevaju ozbiljno liječenje i mogu ostaviti fizičke i psihičke ožiljke na pogođenoj osobi. Zašto se javljaju te mogu li se i kako izliječiti, pitali smo prim. dr. sc. Lenu Kotrulju, specijalisticu dermatologije i venerologije iz Poliklinike za kožne i spolne bolesti DermaPlus.

MOGU OSTAVITI TEŠKE POSLJEDICE

- Acne vulgaris, ili jednostavno akne, česta su kronična upalna bolest kože koja se javlja u više od 85 osoba u doba puberteta i adolescencije. Najčešće se javljaju između 12. i 16. godine, iako postoji mogućnost ranijeg, ali i znatno kasnijeg nastanka. U adolescentskoj dobi češće su kod muškog spola. Kod oko 20 posto pogođenih osoba akne se javljaju i nakon 20. godine i u toj kasnijoj dobi češće pogađaju žene. Nažalost, od 15 do 30 posto osoba ima klinički teški oblik akni koji zahtijeva intenzivno liječenje kako bi se spriječilo nastajanje fizičkih i psihičkih ožiljaka, a kao poseban rizični faktor za razvoj takvog oblika akni navodi se pozitivna obiteljska anamneza - kaže prim. Kotrulja dodajući da se aknama ne pridaje dovoljno pažnje zato što ne ugrožavaju opće zdravstveno stanje te se često smatraju nevažnim i prolaznim kozmetskim problemom kod mladih.

Ipak, one mogu imati snažan psihosocijalni utjecaj u adolescenciji, periodu koji je ključan za razvoj identiteta, čiji je važan dio i slika o vlastitom tijelu, a pojava akni može narušiti tu sliku. Te promjene kože koje se događaju najčešće na licu mogu imati velik utjecaj na kvalitetu života, ali i izazvati psihičke probleme kao što su nisko samopouzdanje, bijes, anksioznost i depresija. Brojna su istraživanja pokazala da 30 do 50 posto bolesnika s aknama u dobi od 12 do 20 godina ima simptome anksioznosti, depresije, smanjenog samopoštovanja i samopouzdanja, osjećaja srama i socijalne izolacije, upozorava prim. Kotrulja.

TRI STUPNJA AKNI

Akne su kronična bolest pilosebacealne jedinice, koju čine dlaka i lojna žlijezda, a za njihov razvoj važni su pojačano lučenje lojnih žlijezda, poremećena keratinizacija izvodnih kanalića žlijezda lojnica te prisutnost bakterije Propionibacterium acnes. Pojavu akni potiče i individualna sklonost upali i povećana osjetljivost receptora na lojnim žlijezdama na androgene hormone, uz sprečavanje istjecanja loja na površinu kože, što povećava broj bakterija P. acnes, a time se dodatno potiče upala. Pogoršanje stanja akni mogu izazvati stres, masne kreme, stiskanje upaljenih akni i povećano lučenje androgenih hormona u pubertetu te hrana visokog glikemijskog indeksa.

Akne se, dodaje prim. Kotrulja, najčešće javljaju na licu, dok nešto rjeđe zahvaćaju kožu vrata, ramena, gornjeg dijela leđa i nadlaktice. Akne se mogu podijeliti na primarne, neupalne i na sekundarne, upalne.

  • Acne comedonica najblaži su oblik bolesti kod kojeg na koži prevladavaju neupalne promjene kao što su otvoreni i zatvoreni komedoni, a promjene se javljaju uglavnom na licu.
  • Acne papulopustulosa srednje su težak oblik bolesti kod kojeg se, uz otvorene i zatvorene komedone, javljaju i folikularno smještene papule i papulopustule, najčešće na licu, ali i na leđima i prsima.
  • Acne conglobata najteži je oblik bolesti koji se nešto češće javlja u mladića. Uz komedone, folikularne papule i pustule, upalni proces zahvaća dublje dijelove folikula i perifolikularnog tkiva pa nastaju tvrdi, bolni čvorovi nalik na čireve. Spajanjem čvorova mogu nastati veće, tvrde, crvenkasto-plavkaste promjene tkiva koje s vremenom omekšaju, a nakon njih ostaju atrofični i hipertrofični keloidni ožiljci te fistulirajući komedoni i ciste. Uz lice, ovaj oblik vrlo često zahvaća i gornji dio trupa, vrat i nadlaktice.

Foto: iStock
Akne se najčešće javljaju na licu, dok nešto rjeđe zahvaćaju kožu vrata, ramena, gornjeg dijela leđa i nadlaktice

METODA LIJEČENJA PREMA STADIJU AKNI

Način liječenja ovisi o vrsti akni i težini bolesti, no u svakom slučaju pravodobno liječenje smanjuje mogućnost nastanka ožiljaka. Subjektivna procjena težine bolesti glavni je kriterij traženja medicinskog tretmana - pojašnjava prim. Kotrulja. Upozorava da je psihološki pristup često zanemaren u liječenju, zbog čega može doći do slabije suradnje te nezadovoljstva učinkom liječenja.

  • Blaži oblici Lokalna terapija komedolitičkim pripravcima i antimikrobnim sredstvima učinkovita je uglavnom kod bolesnika s neupalnim komedonskim oblikom akni te kod blagog upalnog stadija bolesti. Kod težih upalnih oblika povoljan učinak može se postići kombinacijom lokalne i sistemske terapije.
  • Teži oblici Kod srednje teških oblika bolesti, uz lokalne terapijske mjere, obično se primjenjuju antibiotici koji, osim antimikrobnog djelovanja na P. acnes, imaju i određeno protuupalno djelovanje. Tetraciklini (oksitetraciklin) i njegovi lipofilni derivati, doksiciklin i minociklin, najčešće su primjenjivani oralni antibiotici za liječenje akni. Tetraciklini se ne smiju primjenjivati kod trudnica i djece mlađe od devet godina, zbog rizika diskoloracije zuba i retardacije koštanog rasta kod fetusa i mlađeg djeteta. Treba naglasiti i da tetraciklinski antibiotici mogu izazvati brojne nuspojave kao što su fototoksičnost te gastrointestinalne tegobe.

ANTIANDROGENA HORMONALNA TERAPIJA

Ova metoda liječenja primjenjuje se kod žena kod kojih postoji predmenstrualno pogoršanje akni, pojava akni u kasnijoj dobi i pojava promjena na donjem dijelu lica. U sliku bolesti ide i izrazita seboreja lica i prateća pojačana dlakavost.

IZOTRETINOIN - PRVA LINIJA TERAPIJE

Izotretinoin ili 13-cis retinoična kiselina u primjenu je uvedena 1982. kao prva linija terapije kod teškog oblika akni, ali se primjenjuje i kao druga linija terapije kod srednje teškog ili umjereno teškog oblika akni koje su otporne na primjenu peroralnog antibiotika. Mehanizam djelovanja izotretinoina je višestruk i jedini je od poznatih lijekova koji djeluje na sva četiri čimbenika koja dovode do pojave akni, kaže prim. Kotrulja dodajući da i taj lijek može imati nuspojave.

Neke od njih su blaže, kao što su suhoća kože i sluznica, upala usana, ljuštenje kože, upala kože lica, konjunktivitis i prolazno ispadanje kose, ali moguće su i ozbiljne nuspojave koje zahtijevaju prekid terapije, kao što su oštećenje jetre, povišenje kolesterola i triglicerida u serumu, smanjen noćni vid i upalna bolest crijeva.

Pročitajte i kako se riješiti akni pomoću sedam kućnih lijekova.

Linker
19. travanj 2024 13:28