Čak jedan od svaka tri nova oca priznaje da je zabrinut za svoje mentalno zdravlje...
 Foto: Istock
Tjeskoba i stres

I tate mogu patiti od postporođajne depresije

Važno je imati na umu da očevi mogu osjećati prednatalnu i postnatalnu tjeskobu jednako kao i majke.

Dobro je poznato da majke u prvoj godini po rođenju djeteta mogu patiti od postnatalne depresije, no to stanje često može pogoditi i očeve. S novim odgovornostima, odnosima i promjenama načina život, kao i novim financijskim pritiskom, očinstvo neizbježno donosi i tjeskobu, iscrpljenost i stres.

NE TRAŽE POMOĆ

Čak jedan od svaka tri nova oca priznaje da je zabrinut za svoje mentalno zdravlje, a istraživanje koje je nedavno objavljeno u časopisu Scandinavian Journal of Psychology pokazalo je da puno više mladih očeva postaje depresivno nego što se mislilo te da rjeđe od žena traže pomoć.

Važno je imati na umu da očevi mogu osjećati prednatalnu i postnatalnu tjeskobu jednako kao i majke, baš kao što i očevi i majke mogu iskusiti PTSP, naročito ako je porod bio izuzetno težak.

Postnatalna depresija obuhvaća cijelu lepezu simptoma, poput letargije, osjećaja nesposobnosti nošenja s novim odgovornostima, razdražljivosti, poteškoća s koncentracijom i donošenjem odluka ili nesanice.

U svakom slučaju, neki od tih simptoma normalno su povezani s novim roditeljstvom, no ako potraju istim intenzitetom dugo nakon poroda i utječu na svakodnevni život, treba potražiti stručnu pomoć.

Linker
19. travanj 2024 16:07