Za i protiv

I sa zelenim čajem treba biti oprezan

Zeleni čaj poznat je po brojnim dobrobitima za zdravlje, zbog čega se često koristi i u obliku ekstrakta, tableta ili kapsula. Ipak, čak i tako korisna i ljekovita namirnica može imati neke nuspojave pa treba biti oprezan s konzumiranjem, naročito u većim količinama.

 

ZA

Zeleni čaj bogat je mnogim vitalnim nutrijentima koji pospješuju opće zdravstveno stanje organizma. Obiluje polifenolima, koji imaju protuupalno i antikancerogeno djelovanje, a sadrži i veliku količinu katehina koji se naziva EGCG te je jedna od najmoćnijih tvari u zelenom čaju. Katehini su prirodni antioksidansi koji smanjuju količinu slobodnih radikala u organizmu i štite stanice i molekule od oštećenja.

Jedna je od važnih dobrobiti ovog napitka to što štiti zdravlje srca. Znanstvenici sa Sveučilišta Harvard otkrili su da zeleni čaj regulira razinu dobrog kolesterola i znatno snižava razinu lošeg kolesterola te regulira cirkulaciju i sprečava porast krvnog tlaka.

Stoga ne čudi što su neka istraživanja pokazala da osobe koje redovito piju zeleni čaj imaju i do 31 posto niži rizik za razvoj srčanih i krvožilnih bolesti. Japansko istraživanje, objavljeno u stručnom časopisu Stroke: Journal of the American Heart Association, pokazalo je da svakodnevno pijenje zelenog čaja smanjuje i rizik od moždanog udara.

 

Za antikancerogene učinke zelenog čaja najzaslužniji je spomenuti EGCG katehin koji sprečava rast tumorskih stanica, a obećavajuća su i istraživanja koja su pokazala da ubija različite tipove tumorskih stanica u laboratorijskim uvjetima.

 

Istraživanja su pokazala i da EGCG sprečava angiogenezu, odnosno rast novih krvnih žila u tumoru te na taj način sprečava i širenje tumora u druge dijelove tijela. Treba spomenuti i da su mnoge opservacijske studije pokazale da pijenje zelenog čaja smanjuje rizik za razvoj nekoliko vrsta tumora, primjerice da žene koje piju zeleni čaj imaju 20 d0 30 posto manji rizik za razvoj raka dojke, da muškarci koji ga piju imaju čak 48 posto niži rizik za razvoj raka prostate te da osobe koje redovito piju taj čaj imaju 42 posto manji rizik za razvoj kolorektalnog tumora.

Zeleni čaj pospješuje potrošnju kalorija te pomaže u mršavljenju. Čest je sastojak u suplementima za brže sagorijevanje masnoća jer su kontrolirana ispitivanja na ljudima pokazala da ubrzava metabolizam i povećava potrošnju energije za 4 posto. Treba spomenuti i kako su dvije zasebne studije pokazale da kofein u zelenom čaju poboljšava sposobnosti u tjelesnim aktivnostima za oko 12 posto. Prema nekim istraživanjima, zeleni čaj može pomoći u poboljšanju osjetljivosti na inzulin i smanjenju razine šećera u krvi te tako sniziti rizik za razvoj dijabetesa tipa 2.

Istraživanje iz 2007. pokazalo je da bi zeleni čaj mogao imati važnu ulogu i u liječenju upalnih bolesti kože kao što je psorijaza. Veći je broj istraživanja pokazao da katehini iz zelenog čaja imaju zaštitnu ulogu na neurone te da mogu smanjiti rizik za Alzheimerovu i Parkinsonovu bolest.

Prema nekim istraživanjima, ti katehini mogu čak uništiti bakterije i spriječiti razvoj virusa, uključujući i virus gripe.

 

PROTIV

S uzimanjem zelenog čaja i suplemenata na bazi zelenog čaja treba biti oprezan, naročito ako se uzimaju u većim količinama. U tom slučaju svakako bi trebalo potražiti savjet liječnika jer zeleni čaj može imati i neke nuspojave.

Kao prvo, žene bi ga trebale izbjegavati tijekom trudnoće i dojenja jer kofein iz zelenog čaja prelazi u majčino mlijeko te može izazvati probleme sa spavanjem kod dojenčadi.

Osim toga, zeleni čaj može povećati rizik za porođajne defekte povezane s manjkom folne kiseline jer njegova učestala konzumacija utječe na smanjenje koncentracije folne kiseline u organizmu, a čak su tri studije pokazale da zeleni čaj povećava rizik za defekte neuralne cijevi i pojavu spine bifide kod ploda.

Zeleni čaj može stimulirati i prekomjerno lučenje želučane kiseline, tako da bi osobe s osjetljivim želucem i one koje su sklone želučanim problemima trebale ograničiti unos zelenog čaja žele li izbjeći neugodne posljedice kao što su žgaravica, proljev i gubitak apetita. Upravo zbog kofeina koji sadrži zeleni čaj kod nekih ljudi može izazvati glavobolju ili djelovati kao okidač za napadaj migrene.

Ekstrakti zelenog čaja zbog veće količine kofeina mogu kod nekih osoba izazvati nesanicu, otežati uspavljivanje ili uzrokovati česta buđenja noću te nervozu ili razdražljivost. S obzirom na to da tanini u čaju potiču lučenje kiseline u tijelu te mogu izazvati mučninu i povraćanje, liječnici često savjetuju pacijentima s čirom želuca ili dvanaesnika da ga ne piju. Velike količine zelenog čaja mogu dovesti i do manjka željeza u organizmu jer tanini sprečavaju asimilaciju željeza u crijevima. 

 

Postoji još jedan rizik za trudnice povezan s pijenjem zelenog čaja zato što, inače vrlo koristan, katehin EGCG ometa rast ploda u majčinom trbuhu, što za posljedicu može imati prijevremeni porod, nisku porođajnu težinu djeteta pa čak i smrt.

 

Iz istog razloga ne treba zeleni čaj davati ni posve maloj djeci: jer može omesti njihov pravilan rast. Nekoliko je istraživanja pokazalo da polifenoli, koji s jedne strane imaju zaštitnu ulogu za srce i štite od raka, u prekomjernim količinama mogu izazvati oštećenja jetre i bubrega. Više je istraživanja pokazalo da obilno konzumiranje zelenog čaja može utjecati na rad štitnjače.

Istraživanje iz 2013. pokazalo je da katehini iz zelenog čaja mogu spriječiti lučenje hormona štitnjače te izazvati njezino povećanje.

Oboljeli i oni koji uzimaju lijekove trebali bi se konzultirati s liječnikom prije uzimanja većih količina zelenog čaja zato što on može uzrokovati probleme ako se konzumira istovremeno sa stimulansima, hormonima, antibioticima, lijekovima protiv zgrušavanja krvi, nekim lijekovima protiv astme ili bilo kojim lijekom koji predstavlja rizik za zdravlje jetre.

Uz to, zeleni čaj, naročito u većim količinama, može pogoršati stanje kod proljeva, glaukoma i poremećaja krvarenja.

 

Svidio vam se ovaj članak? Prijavite se na Živim.hr newsletter i ne propustite slične priče!

Please don't insert text in the box below!

Možda će vas zanimati i ovo