postkoitalna disforija

I muškarci nakon seksa mogu biti tužni...

Pokazalo se da je muško iskustvo spolnog odnosa mnogo raznovrsnije i složenije nego što se obično misli.

 

Iako se željeni seks s partnerom obično povezuje s osjećajem zadovoljstva i užitka, najnovije istraživanje o mentalnom stanju muškaraca nakon seksa zaključilo je da i oni mogu patiti od postkoitalne disforije, što rezultira svojevrsnim osjećajem tuge, nezadovoljstva i razdražljivosti nakon intimne aktivnosti.

 

'Želim biti sam'

Iako je ovo stanje već prije prepoznato kod žena, ni jedna studija dosad fenomen nije prepoznala kod muškaraca. Student Joel Maczkowiack i profesor Robert Schweitzer iz Škole za psihologiju i savjetovanje QUT iz Queenslanda, čiji je rad Postkoitalna disforija: Prevalencija i povezanost među muškarcima objavljen u stručnom časopisu International Journal of Sex & Marital Therapy, istraživanje su proveli putem anonimnih anketa na više od tisuću muškaraca iz Australije, SAD-a, Velike Britanije, Rusije, Novog Zelanda, Njemačke i drugih zemalja.

Pokazalo se da je 41 posto ispitanika reklo da su doživljavali postkoitalnu disforiju, 20 posto ih je izvijestilo da su je doživjeli u protekla četiri tjedna, dok četiri posto od nje redovito pati.

Maczkowiack je dodao neke od komentara muškaraca koji su sudjelovali u istraživanju, primjerice: "Ne želim se dotaknuti i želim ostati sam" ili "Osjećam se nezadovoljno, ljuto i vrlo nervozno. Sve što stvarno želim je otići od svega u čemu sam sudjelovao". Prof. Schweitzer izjavio je kako rezultati pokazuju da je muško iskustvo spolnog odnosa mnogo raznovrsnije i složenije nego što se prije mislilo. Također je implikacija za buduće terapije i otvorenije rasprave o muškom seksualnom iskustvu.

Dodao je i da su ljudi u zapadnim kulturama suočeni s nizom očekivanja te kako se smatra da muškarci uvijek žele seks i doživljavaju ga kao ugodno iskustvo, ali to ne odgovara istini.

 

Svidio vam se ovaj članak? Prijavite se na Živim.hr newsletter i ne propustite slične priče!

Please don't insert text in the box below!

Možda će vas zanimati i ovo