Postoje određene akcije koje možete i sami poduzeti kako bi zaštitili svoje zdravlje i pripremili ga na borbu protiv virusa
 Getty Images
Zdrave navike

I imunitet treba našu pomoć, ovo su četiri ključna savjeta za zimu bez gripe i virusa

Naučite se nositi sa stresom, unesite svom organizmu dovoljnu količinu potrebnih vitamina i napunite se energijom za jači imunitet i zdravu i bezbrižnu zimu

Iako ne postoje čarobni sastojci kojima možete sasvim napuniti svoj imunološki sustav, tijekom sezone gripe, ali i pandemije koja vlada svijetom, postoje određene akcije koje možete i sami poduzeti kako bi zaštitili svoje zdravlje i pripremili ga na borbu protiv virusa. Vaše tijelo ima vlastiti mehanizam obrane koji ponekad ipak treba malo pomoći. Zato su tu razni dodaci prehrani prepuni vitamina i minerala koji će vam pomoći tijekom nadolazeće sezone virusa i gripa. Donosimo vam još nekoliko savjeta za jačanje imuniteta ove zime.


Održavajte raspored spavanja

Dobar san izuzetno je važan dio održavanja zdravog imunološkog sustava. No, pravilan san može biti izazovniji u stresnim vremenima. Najvažnije je odrediti vrijeme spavanja i buđenja. Iako bi taj raspored mogao varirati u nekim trenucima ovisno o vašim dnevnim obavezama, nastojte spavati sedam do osam sati dnevno. Pravilnom snu doprinijet će i prehrana i vaše svakodnevne aktivnosti te iz tog razloga ako imate problema s nesanicom, pokušajte uvesti u svoj dnevni raspored fizičku aktivnost koja će umoriti vaše tijelo i pripremiti ga za spavanje. Također, pokušajte izbjegavati kofein nakon 15 sati pogotovo ako ste osjetljivi na njegov učinak. Vaš san može ovisiti i o okruženju u kojem se nalazite, pa svakako pokušajte spavaću sobu držati dovoljno hladnom i mračnom, smanjite protok buke, ali i pokušajte izbjegavati gledanje televizora ili mobitela bar sat vremena prije odlaska u krevet.


Uvedite fizičku aktivnost u dnevni raspored

Tjelesne aktivnosti doprinose jačanju vašeg imunološkog sustava. S obzirom na situaciju pandemije u kojoj se nalazimo, ali i sezone gripa, pokušavajte izbjeći zatvorene prostore i bavite se što je više moguće aktivnostima na otvorenom, šetajte što je više moguće i okrenite se prirodi. Postoji uistinu mnogo načina da budete fizički aktivni, bez obzira na to jeste li početnik ili je sport sastavni dio vašeg života. Dnevne aktivnosti kod kuće uvelike pomažu u održavanju vaše kondicije. Kućanski poslovi poput čišćenja, usisavanja, dezinfekcije i pranja rublja vas drže u stalnom pokretu. Pokrenite svoje tijelo u svakoj situaciji u kojoj se nalazite, pa čak i ako gledate televizor, pokušajte napraviti par vježbi tijekom reklama. Ako izbjegavate kontakt s drugim osobama, uvedite u svoj dnevni raspored kućni trening. Bilo da se radi o kardio treningu, treningu snage ili aktivnostima fleksibilnosti, svaka aktivnost kroz koju budite svoj organizam pomoći će vam u jačanju imuniteta.

Couple hiking in the Dolomites
iStock


Naučite se nositi sa stresom

Iako nikada nećemo moći u potpunosti otkloniti stres iz naših života, možemo promijeniti način na koji reagiramo kad se nađemo u stresnoj situaciji. Stres je nagla promjena koja se događa prilikom oslobađanja hormona stresa. Kada naučite drugačije reagirati na stresne situacije i oslobodite se negativnog stanja uma, vaše tijelo će dobiti pozitivan naboj i samim time će krenuti proizvoditi pozitivnu energiju koja će pomoći pri jačanju imunološkog sustava. Ako niste sigurni otkud bi krenuli, kad osjetite da vas stres počinje preuzimati, odaberite aktivnost koja će vam pomoći odvratiti misli i opustiti vas. Uzmite kratku pauzu, nazovite prijatelja, prošećite i vježbajte duboko disanje. Naučite razmišljati o sadašnjosti, a ne analizirajte prošle situacije ili ono što bi se moglo dogoditi. Fokusirajte se na stvari na koje imate kontrolu i na koje možete utjecati, promijenite način života, zdravo tijelo jednako je zdrav um.


Pazite na prehranu i jedite pametnije

Postoji mnogo hranjivih sastojaka koji igraju značajnu ulogu u jačanju vašeg imunološkog sustava. Neki od njih su upravo vitamin C i D te kolagen, a najbolji način da opskrbite vaše tijelo tim supstancama je unos adekvatne prehrane poput konzumacije raznobojnog i šarenog voća i povrća. Vitamin C, poznat i kao askorbinska kiselina, topiv je u vodi i esencijalan za normalan rast i popravak vezivnog tkiva, odnosno kostiju, hrskavice, krvnih žila i kože. Neke od namirnica koje imaju visok udio vitamina C su kelj, kivi, brokula, peršin i limun.

Vitamin D je jedan od vitamina koji teže pronalazimo od ostalih pogotovo u hladnija vremena kad nam nedostaje glavnog izvora ovog boostera, a to je sunce, a on je izuzetno bitan jer pomaže našem imunološkom sustavu da ostane uravnotežen tijekom sezone prehlade i gripe. Vitamin D možemo pronaći u hrani poput lososa, žumanjaka, gljiva i kravljeg mlijeka, no pravi način da napunite svoje tijelo ovim vitaminom je što češće punjenje sunčevom energijom.

Još jedan od čarobnih sastojaka u prevenciji protiv gripe je kolagen koji pomaže u smanjenju upala i doprinosi optimalnom zdravlju crijeva i probavnog sustava. Neke od namirnica koje će potaknuti vaše tijelo na proizvodnju kolagena su piletina, riba i školjkaši, citrusi, bobičasto voće i rajčica. Posvetite se vlastitom zdravlju usredotočujući se na zdravu prehranu i unos potrebnih vitamina.

Gaia Naturelle Adria

Ako nemate dovoljno raznoliku prehranu, razmislite o dnevnom unosu dodataka koji će pružiti vašem organizmu ono što mu nedostaje. Gaia Naturelle Adria u svom asortimanu nudi liposomalne vitamine koji sve više uzimaju mjesto kao najbolji oblici za konzumaciju. Liposomalni vitamin C i cink pomoći će normalnoj funkciji vašeg imunološkog sustava te će otkloniti umor i iscrpljenost, a pomoći će i boljoj apsorpciji željeza u krvi. Ako vam nedostaje vitamina D, Gaia Naturelle Adria nudi liposomalni miks vitamina D i K2 koji će ojačati vaše kosti i zube, a za održavanje zdrave i lijepe kože, u ponudi možete pronaći i Kolagen shot. Ovaj anti-age dodatak prehrani s kolagenom, hijaluronskom kiselinom, MSM-om i vitaminima za cjelokupnu njegu kože iznutra, doprinijet će vašem mladolikom izgledu, te jačanju kose i noktiju.

Linker
17. travanj 2024 10:49