Većina pasa voli se kupati. No, ako ga vodite na plažu vodite računa da nije na suncu i da ima svježu vodu za piće.
 Foto: iStock
Vuf-vuf ordinacija

I 'dlakavce' treba zaštiti od toplotnog udara

Neke pasmine i psi sa određenim oboljenjima teže podnose vrućine. No, neki psi samo imaju tendenciju uživati ​​sjedeći na suncu. Evo kako se nositi s vašim "četveronošcem"

Piše: Lea Kreszinger, dr. vet. med., Veterinarska klinika Kreszinger, klinika-kreszinger.com


Kako je vrijeme sve toplije češće boravimo na otvorenom, a sa nama i naši kućni ljubimci. Jedva smo dočekali vrijeme rekreacije na otvorenom, no važno je prikladno zaštiti kako sebe, tako i naše dlakave ljubimce od prevelikih vrućina.

Ne zaboravite kako psi i mačke suvišak topline prenose u okoliš dahtanjem (80 posto), zatim putem kože, ušiju i krzna, znojenjem samo preko mekuši na šapama, a mačke se hlade i lizanjem.
Ljeto je pred vratima i željeli bismo vas podsjetiti kako našim ljubimcima možete sami olakšati nadolazeće vruće dane.

Neke pasmine i psi sa određenim oboljenjima teže podnose vrućine. No, neki psi samo imaju tendenciju uživati ​​sjedeći na suncu.

Hipertermija

Do hipertermije dolazi kada su životinje zatvorene u malom prostoru (npr. automobil), ili na plaži za vrućih ljetnih dana, kada je smanjena njihova sposobnost hlađenja.
Kućni ljubimci s kompromitiranim gornjim dišnim putovima (npr. buldog, pekinezer, mops, perzijska mačka), ili stečenim stanjem kao što je paraliza grkljana ili srčana oboljenja, imaju više poteškoća sa oslobađanjem tjelesne topline putem dahtanja. Ove životinje često, u pokušaju da se ohlade, zagrijavaju se još i više.

Teži simptomi mogu uključivati ​​napadaje, krvavi proljev, povraćanje, te tjelesnu temperaturu preko 40C.

Za dahtanje je potrebno puno više napora nego za znojenje, i intenzivno dahtanje može dovesti do respiratornog distresa ili toplotnog udara. Simptomi toplotnog udara uključuju pretjerano dahtanje ili otežano disanje, povećan broj srčanih otkucaja i frekvenciju disanja, slinjenje i slabost.

Foto: iStock
Najbolje vrijeme da izvedete svoje ljubimce na igru je ranije ujutro i kasnije navečer, kad sunce zađe.

Poslušajte ih!

Kućni ljubimci su ponekad pametniji nego što mislimo, i radije ostaju kod kuće ležeći i hladeći se na hladnim površinama (keramički podovi). Organizirajte vrijeme za izlazak u šetnju, na trčanje ili igru u park sa svojim ljubimcem rano u jutro ili kasnije navečer. Tada je zrak hladniji, ali i tlo za jastučiće na njihovim šapama. Ako ste ipak odlučili izaći van u podne, držite se dalje od izravnog sunčevog svjetla ili im omogućite sjenovito mjesto.

Dehidracija

Zapamtite, vaši kućni ljubimci ne nose cipele, stoga jastučići šapica mogu biti ozlijeđeni ili čak spaljeni hodanjem po vrućem pijesku ili asfaltu.
Klasična pogreška vlasnika je ostavljanje kućnoga ljubimca u automobilu, gdje se temperatura može lako popeti i preko 100 C. Koliko god se vaš ljubimac voli voziti u automobilu, kad je vani vruće, najbolje je ipak ostaviti ga kod kuće.
Osim pregrijavanja, kućni ljubimci lako mogu i dehidrirati. Uvijek osigurajte dovoljnu količinu svježe, čiste vode na raspolaganju. Dahtanjem se životinje hlade, no ujedno gube i tekućinu koju je potrebno nadomjestiti, naročito ako je vaš ljubimac proveo neko vrijeme vani na vrućini. Otopine za rehidraciju sa dodatkom elektrolita također su dobro rješenje. Koristite posude za vodu koje se ne mogu prevrnuti, i staviti ih na sjenovito mjesto.

Mnogi vlasnici kućnih ljubimaca smatraju kako šišanje životinje ljeti pomaže. Naprotiv, slojevi krzna vašeg ljubimca su njihova zaštita od pregrijavanja i opeklina.

Četkanje u svrhu uklanjanja odumrle dlake pomaže u sprečavanju pregrijavanja. Tamno krzno upija više topline nego svijetlo. Baš zato divlji, endemski tropski psi imaju kratku dlaku, najčešće svijetlo bež boje kako bi se poboljšala izmjena topline i odbijale sunčeve zrake. Ukoliko imate tamnog psa možete mu obući bijelu majicu kratkih rukava.
Klima uređaji i ventilatori u stanu i automobilu svakako pomažu hlađenju.

Dajte im da uživaju!

Omogućite vašem ljubimcu da uživa u vodi! Pronađite mjesto gdje se može igrati u potoku, jezeru, rijeci ili moru. Čak i neke mačke uživaju u igri vodom. Za manje pse moguće je postaviti dječje bazene na napuhavanje.
Naravno, ne ostavljajte ljubimca bez nadzora u blizini vode.

Foto: iStock
Jedan nezaslađeni sladoled neće mu naškoditi, a vaš bi se ljubimac mogao dobro rashladiti kada se živa na termometru penje prema 40 stupnjeva.

Rashlađeni obrok

Dajte vašem ljubimcu zamrznute igračke, smrznuti jogurt ili zamrznutu plastičnu bocu s vodom za igru. To ih može baš razveseliti i zabaviti! I dnevni obrok ljeti može biti rashlađen.
Također možete pokušati trik sa ledenim ventilatorom: postavite ventilator uz posudicu sa vodom u koju ste stavili kockice leda.

Ventilator će puhati hladniji zrak prema psu, stvarajući klima-učinak. Naravno, uz nadzor! Ne ostavljajte vašeg ljubimca bez nadzora sa ventilatorom i posudom s vodom.

Pobrinite se da vaši kućni ljubimci budu označeni čipom. Boravak na otvorenom, ili samo uz otvorena vrata ili prozor mogu vašeg ljubimca odvesti u šetnju bez vašeg nadzora.
Ukoliko ipak uz sve mjere predostrožnosti primijetite simptome toplotnog udara kod svojeg ljubimca, hitno potražite pomoć veterinara.

Hladni oblozi

Prije nego odlazite na ljetovanje raspitajte se o najbližoj veterinarskoj ambulanti. Na putu do veterinara provjerite psu rektalnu temperaturu svakih 10 minuta. Temperatura treba biti do 39C. Ako je temperatura preko 40C pošpricajte psa vodom ili ga uronite u hladnu vodu. Nakon toga fenirajte hladnim zrakom psa. Ne zaboravite kako su toplina i vlaga (koja zarobljava toplinu u tijelu) na visokim temperaturama vrlo je opasna kombinacija. Također možete primijeniti hladne obloge u području prepona i šapa.

Oprez!

Čak i ako smatrate da vaš ljubimac pati samo od blažeg oblika toplotnog udara, i osjećate da ste ga uspješno tretirali, ipak biste trebali odvesti ljubimca veterinaru.

Ljeto je vrijeme za puno zabavnih aktivnosti, ali je također vrijeme potencijalnih opasnosti, i za vas i vaše kućne ljubimce. Dakle, brinite o sebi, voditi brigu o svojim ljubimcima, ostanite COOL - i zabavite se!

Linker
15. travanj 2024 04:49