zdravlje

Hrvatska predvodi webinar s najnovijim saznanjima iz područja onkologije

Europski i hrvatski stručnjaci ujedinjeni u “dekodiranju raka”

 

Hrvatska je ove godine predvodnik jednog od najznačajnijih europskih webinara kada je onkologija u pitanjuCijenjeni europski i hrvatski stručnjaci na Digital Policy Masterclassu DEKODIRAJMO RAK – za sljedeće desetljeće“ u petak, 29. svibnja u 12 sati iznijet će neke od najnovijih zaključaka i zajedničkih planova europskih zemalja u području prevencije i liječenja svih vrsta raka.

Hrvatsku će predvoditi pomoćnica ministra zdravstva prim. Vera Katalinić Janković, zastupnica u Europskom parlamentu Sunčana Glavak, zastupnik MEP i član europskog parlamenta dr.sc. Tomislav Sokol, voditelj kordinacije Nacionalnom planu protiv raka za razdoblje 2020. - 2030. prof.dr.sc. Eduard Vrdoljak, mladi Hrvatski ambasador Europske lige protiv raka Ivan Vindiš te stručni tajnik Hrvatske lige protiv raka doc.dr.sc. Domagoj Eljuga. Tu su i europski stručnjaci, direktorica Europske lige protiv raka Wendy Yared i voditelj javnozdravstvenih preventivnih mjera iz Europske lige protiv raka David Ritchie.


Prevencija raka

Webinar „DEKODIRAJMO RAK – za sljedeće desetljeće“ održava se povodom Europskog tjedna borbe protiv raka koji se diljem europskih zemalja obilježava od 25. do 31. svibnja i poziva na podizanje svijesti o važnosti prevencije jedne od najsmrtonosnijih bolesti današnjice. Hrvatska liga protiv raka kao partner Europske lige protiva raka (ECL), a time i Hrvatska već su niz godina ujedinjeni u obilježavanju Europskog tjedna borbe protiv raka koji se ove godine održava pod sloganom „DEKODIRAJMO RAK!“.

Tijekom ovog Tjedna, kao i dosadašnjih godina, Hrvatska i Europska liga protiv raka zajedno odašilju važnu poruku koliko je važna prevencija raka i poštivanje Europskog kodeksa protiv raka koji upravo kroz životno važnih 12 točaka naglašava kako smanjiti mogućnost pojave ove opake bolesti.


Europski kodeks protiv raka u 12 točaka naglašava:

1.      Nemojte pušiti.

2.      Nemojte pušiti u svojem domu i na radnom mjestu.

3.      Održavajte zdravu tjelesnu težinu.

4.      Budite tjelesno aktivni.

5.      Hranite se zdravo.

6.      Budite umjereni u konzumiranju alkohola.

7.      Izbjegavajte prekomjerno izlaganje suncu.

8.      Poštujte zdravstvena i sigurnosna uputstva na radnom mjestu.

9.      Poduzmite mjere za smanjenje visokih razina radona u svojem domu.

10.   Dojite svoje dijete.

11.   Uključite svoju djecu u program cijepljenja (hepatitis B i HPV).

12.   Sudjelujte u organiziranim programima za rano otkrivanje raka.

Webinar „DEKODIRAJMO RAK – za sljedeće desetljeće“ možete pratiti u petak, 29. svibnja u 12 sati OVDJE.

 

Svidio vam se ovaj članak? Prijavite se na Živim.hr newsletter i ne propustite slične priče!

Please don't insert text in the box below!

Možda će vas zanimati i ovo