Još na vrhu

Hrvatska je svjetski prvak u presađivanju organa

Na jetru se u Hrvatskoj čeka 30 dana, na srce nekoliko mjeseci, a na bubreg godinu i pol, dok se ranije čekalo 7 i više godina.

 

Podaci Eurotransplanta pokazuju da je Hrvatska po broju doniranih organa i broju transplantacija jetre, bubrega i srca na prvom mjestu unutar ove organizacije koja pruža usluge transplantacijskim centrima u osam europskih zemalja te su liste čekanja znatno smanjene u proteklih deset godina, otkako je Hrvatska članica Eurotransplanta.

Hrvatska je, naime, sa 35 donora organa na milijun stanovnika svjetski prvak u presađivanju organa.

 

Liste čekanja

Prema aktualnim podacima, na transplantaciju jetre u Hrvatskoj se čeka samo oko mjesec dana, nekoliko mjeseci čeka se na srce, a na transplantaciju bubrega godinu i pol. Ranije se na bubreg čekalo sedam i više godina.

Hrvatska kao regionalni predvodnik u transplantacijskoj medicini transferom znanja pomaže i susjednim zemljama pa hrvatski stručnjaci aktivno pomažu uspostavu transplantacijskih programa u susjednim zemljama (BiH, Crna Gora, Srbija, Makedonija).

Transplantacijska medicina u Hrvatskoj počela je 60-ih godina prošlog stoljeća, kada su formirani prvi multidisciplinarni timovi, što je 1971. rezultiralo prvom transplantacijom bubrega u Rijeci, a u Zagrebu je to učinjeno 1973.

 

Jeste li znali?

Prije 30 godina učinjena je prva transplantacija srca u KBC-u Zagreb. Više od 80 posto građana koji su dobili upit od zdravstvenih djelatnika kada je njihov bližnji preminuo jesu li suglasni s darivanjem organa, odgovorilo je potvrdno. Samo je oko dvije tisuće građana upisano u registar onih koji se protive doniranju.

 

Svidio vam se ovaj članak? Prijavite se na Živim.hr newsletter i ne propustite slične priče!

Please don't insert text in the box below!

Možda će vas zanimati i ovo