Iako se smrtnost od raka dojke smanjuje, brojka od 2735 novooboljelih žena još uvijek je izrazito visoka za našu malu populaciju.
 Getty Images
Prevencija daje rezultate

Hrvatska bilježi značajan pad smrtnosti od raka dojke

Ovogodišnji Dan dojki & Bra Day protekao je u znaku lijepih vijesti. Brojni liječnici, osobe iz društvenog života te građani okupljeni u srcu Zagreba zajedno su poslali poruku o značajnom padu smrtnosti od raka dojke te porastu preventivnih pregleda.

Zasluge su to dugogodišnjeg zajedničkog truda te neumornog podizanja svijesti o životno važnim koracima prevencije kojom iz godine u godinu spašavamo sve više života.

Ususret mjesecu listopadu posvećenom borbi protiv jedne od najsmtronosnijih bolesti današnjice, na Danu dojki & Bra Day-u svoja iskustva podijelile su i žene koje su preboljele rak dojke. Onkolozi i onkoplastični kirurzi, uz edukaciju o metodama prevencije raka dojke, savjetovali su građane kako se s psihološke strane nositi s dijagnozom ove bolesti te najnovijim metodama suvremene rekonstrukcije nakon uklanjanja dojke zbog raka.

Press
Počeo je ružičasti listopad, mjesec u kojem se glasnije govori o važnosti preventivnih pregleda dojki.

"U Hrvatskoj je od ove bolesti prošle godine oboljelo 2735, a umrlo umrlo 789 žena što pokazuje pad smrtnosti u odnosu na prošle godine. Rak dojke tako je treći maligni uzrok smrti u žena, nakon kolorektalnog raka i raka pluća." - istaknuo je doc. dr. sc. Domagoj Eljuga - plastični kirurg KBD, stručni tajnik Hrvatske Lige protiv raka te dodao: "Ovi pozitivni pokazatelji su jasan dokaz da su promjene moguće, što se također primjećuje i u porastu broja žena koje se odluče za neki od rekonstrukcijskih zahvata na dojkama."

Vidljivi napredak ove ostvaren je u području Nacionalnog programa ranog otkrivanja raka dojke. Prema posljednjim podacima u 2018. godini bilježimo ukupno 64% odaziva žena na mamografski pregled što je najveći odaziv do sada. Uvođenjem mamografskog probira vidi se povećanje udjela slučajeva raka dojke koji su otkriveni u ranom, lokaliziranom stadiju te smanjenje onih koji su otkriveni s regionalnim i udaljenim metastazama. To je svakako jedan od razloga pada mortaliteta od raka dojke u Hrvatskoj uz sve bolju dijagnostiku i oblike liječenja raka dojke.

"Iako se smrtnost od raka dojke smanjuje, brojka od 2735 novooboljelih žena još uvijek je izrazito visoka za našu malu populaciju i dokaz je da puno moramo raditi na primarnoj prevenciji, odnosmo mjerama smanjenja rizika od obolijevanja. Promjena stila života i načina razmišljanja, njegovanje humanih vrednota, zdravija prehrana, veća tjelesna aktivnost, izbjegavanje štetnih navika, osobito alkohola i pušenja, zauvijek će ostati imperativ svakog pojedinca i društva u cjelini." - izjavila je dr. Sušac, specijalist onkologije i radioterapije.

"Grad Zagreb već niz godina daje potporu ženama oboljelim i operiranim od raka dojke te puno ulaže u program preventivne mobilne mamografije koji se provodi već 15 godina s ciljem ranog otkrivanja raka dojke. Cilj ove javnozdravstvene akcije je educirati žene kako sačuvati zdrave dojke te kako najbolje izliječiti oboljele. Također želimo osvijestiti žene o svim mogućnostima rekonstrukcije dojke s ciljem psihofizičkog integriteta žene." - na ovogodišnjem Danu dojki & Bra Day-u istaknuo je gradonačelnik Grada Zagreba Milan Bandić.


Dan Dojki & Bra Day
podržali su brojni visoki državni dužnosnici kao što su izaslanik Predsjednice RH i njezin savjetnik za zdravstvo i sport Tomislav Madžar, gradonačelnik Grada Zagreba Milan Bandić, ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo Krunoslav Capak, izaslanica Hrvatske liječničke komore Vesna Stefančić. Svojim dolaskom projekt su podržali i predstojnik Klinike za plastičnu kirurgiju KBD Krešimir Martić te Jadranka Kosor, a tu su i glumice Bojana Gregorić i Ankica Dobrić, televizijske voditeljice Tončica Čeljuska i Renata Sopek te brojni drugi.
Međunarodni Dan dojki & Bra Day održao se u organizaciji Hrvatske lige protiv raka, a u partnerstvu s Hrvatskom zajednicom laringektomiranih (osobe bez grkljna). Suorganizatori projekta su Grad Zagreb, Hrvatski zavod za javno zdravstvo i Klinička bolnica Dubrava. Podupiratelji su Škola narodnog zdravlja Andrija Štampar, Medicinski fakultet Sveučilišta u Zagrebu, Hrvatska liječnička komora i Zajednica pacijenata oboljelih od raka sv. Juraj. Ovu javnozdravstvenu akciju financirala je Europska unija iz Europskog socijalnog fonda, a održava se pod pokroviteljstvom Predsjednice RH Kolinde Grabar-Kitarović Ministarstva zdravstva RH i gradonačelnika grada Zagreba Milana Bandića.
Linker
20. travanj 2024 12:42