Foto: iStock
Novo istraživanje

Hrvati su sedmi na svijetu po visini

Najviši muškarci su Nizozemci, a žene Latvijke dok najniži muškarci na svijetu žive u Istočnom Timoru, a najniže žene u Gvatemali.

Hrvatski muškarci po visini su sedmi na svijetu, dok su Hrvatice na 18. mjestu, rezultati su to studije međunarodnog tima znanstvenika objavljene u časopisu eLife. Utvrđeno je da su najviši muškarci Nizozemci, a žene Latvijke. Prosječan Nizozemac visok je 183, a Latvijka 170 centimetara. U istraživanju su praćeni trendovi rasta u 187 zemalja svijeta od 1914. godine, a sudjelovalo je 800 znanstvenika, u suradnji sa Svjetskom zdravstvenom organizacijom.

Hrvatski muškarci su niži samo od Nizozemaca, Belgijanaca, Estonaca, Latvijaca, Danaca te stanovnika BiH. Listu najviših žena predvode Latvijke iza kojih slijede Nizozemke, Estonke, Čehinje i Srpkinje. U usporedbi s 1914. najviše su u prosjeku porasli Iranci (16 cm) i žene u Južnoj Koreji (20 cm). Najniži muškarci na svijetu žive u Istočnom Timoru, a najniže žene u Gvatemali. Iako listom dominiraju Europljani, podaci ukazuju na to da trend rasta visine na Zapadu općenito opada, a u istočnoj Aziji raste.

"Samo se trećina objašnjenja može pripisati genima, no to ne objašnjava promjenu tijekom vremena. Geni se ne mijenjaju tako brzo. Dakle, promjene u tom periodu i globalne varijacije uglavnom se mogu pripisati okolišu. S jedne strane imamo prosječnu visinu cijele populacije, a s druge gene pojedinca koji su svakako značajan faktor", rekao je Majid Ezzati s Imperial Collegea u Londonu. Dodao je da su glavni čimbenici koji određuju visinu zdravstvena zaštita, sanitarni standard i prehrana, kao i zdravlje majki i prehrana u trudnoći.

Linker
18. travanj 2024 03:20