Kako bi bile zadovoljnije svojim tijelom i izbjegle "zamku" u koju mogu upasti, liječnici ženama savjetuju redovitu tjelovježbu.
 Foto: iStock
Najviše se vidi na trbuhu

Hormonalna terapija smanjuje količinu masnog tkiva

Vrlo brzo nakon prestanka uzimanja hormonalne terapije ponovno se nakupljaju masnoće u području trbuha.

Žene koje uzimaju hormonalnu terapiju kako bi ublažile simptome menopauze imaju manje masnog tkiva, naročito u području trbuha, nego žene u menopauzi koje nisu na hormonalnoj terapiji, pokazalo je istraživanje objavljeno u stručnom časopisu Journal of Clinical Endocrinology and Metabolism.

- Analizirajući velik uzorak žena kako bismo bolje proučili sve učinke hormonalne terapije u menopauzi na žensko tijelo, otkrili smo da žene nakupljaju manje trbušne masti dok su na takvoj terapiji, no taj zaštitni učinak nestaje relativno brzo nakon prestanka terapije - rekao je voditelj studije dr. Georgios E. Papadakis iz Sveučilišne bolnice u Lausanneu, u Švicarskoj.

U istraživanju je sudjelovalo 1086 žena u postmenopauzi, u dobi između 50 i 80 godina, koje su odgovarale na pitanja o tome koriste li ili su u prošlosti koristile menopauzalnu hormonalnu terapiju. Sve su ispitanice bile podvrgnute apsorpciometriji pomoću X-zraka dviju različitih energija (DXA) kojom se mjerio sastav njihova tijela.

Pokazalo se da su žene koje su tijekom studije uzimale hormonalnu terapiju imale znatno manje trbušne masti nego one koje nikada nisu uzimale hormonalnu terapiju. Prva skupina također je imala manju ukupnu količinu masnog tkiva u tijelu i manji indeks tjelesne mase. Među ženama koje su prije uzimale menopauzalnu hormonalnu terapiju analize nisu pronašle nikakav "zaostali" učinak na trbušno masno tkivo. Neovisno o tome koliko dugo su je uzimale i koliko je vremena prošlo od tada, pokazalo se da se vrlo brzo nakon prestanka uzimanja hormonalne terapije masno tkivo ponovno nakupilo na trbuhu.

- S obzirom na to da je trbušna masnoća rizik za zdravlje srca, krvnih žila i kostiju, žene bi nakon prestanka uzimanja takve hormonalne terapije trebale biti svjesne rizika nakupljanja masnoće u toj zoni te povećati razinu fizičke aktivnosti - upozoravaju autori studije.

Linker
05. travanj 2024 10:28