Tajna mladolikosti

Hijaluronska kiselina - molekula koja pomlađuje kožu

Poznata i kao hijaluronan ili hijaluronat, hijaluronska kiselina dostupna je u svim mogućim oblicima u kozmetičkoj industriji, od kapsula i krema do injekcija. Čini se kao da je riječ o magičnom sastojku. No, je li doista tako čudesan i što uopće znamo o njemu?

Hijaluronska kiselina (HA) molekula je želatinozne strukture koja zadržava vodu. Kod svih sisavaca ima ulogu ispunjavanja praznina između tkiva, a time, na neki način, ima i učinak amortizera, naročito kod zglobova koje 'podmazuje' i sprečava ili barem ublažava njihovo habanje i oštećivanje.

 

Njenim molekulama obloženi su zglobovi i živci, one hidratiziraju kožu i kosu te ispunjavaju i podmazuju oko.

Iako ju je prvi otkrio Karl Meyer 1934. godine, zapravo je pažnju i interes javnosti zadobila tek puno kasnije, nakon što je jedan novinar posjetio japansko selo Yuzuri Hara kako bi otkrio zašto tamo muškarci i žene u osamdesetim i devedesetim godinama života imaju glatku kožu, gotovo posve bez bora, fleksibilne zglobove, bujnu kosu, a i razinu aktivnosti koja ni izbliza ne odaje njihove godine. Pokazalo se da tajna leži u molekulama nalik estrogenu, prisutnim u glavnim sastojcima njihove prehrane - soji i tofuu - koje stanicama šalju signale da proizvode više hijaluronske kiseline.

 

Prisutna u svakom djeliću našeg tijela

Naš organizam sadrži oko 15 grama hijaluronske kiseline, koja je prisutna doslovno u svakom djeliću tijela. S obzirom na to da je tako rasprostranjena u tijelu, nije čudno da ima i brojne funkcije. Dosadašnja su istraživanja pokazala da HA poboljšava hidrataciju kože, stimulira proizvodnju kolagena u koži, djeluje kao antioksidans i štiti od štetnog djelovanja slobodnih radikala, održava elastičnost kože, podmazuje i djeluje kao potpora zglobovima i živčanim tkivima, ima antibakterijsku i antiupalnu aktivnost te održava tkiva oka ovlaženim, što štiti od niza problema vida.

No, od tih 15 grama koliko ih sadrži naše tijelo, trećina se svakodnevno razgrađuje i sintetizira i u tome zapravo i jest problem. Naime, s godinama u tijelu opada proizvodnja svakog elementa koji ima zaštitnu ulogu, a hijaluronska kiselina u tome nije iznimka, pa se procjenjuje da je u četrdesetim godinama već imamo upola manje nego, primjerice, u dvadesetima. A to se, naravno, vidi na našoj koži, po boricama i njezinu tonusu.

 

Savjet više

Ako već imate svoju omiljenu hidratantnu kremu kojom ste jako zadovoljni, no ona ne sadrži hijaluronsku kiselinu, kupite tzv. booster s hijaluronskom kiselinom te dodajte nekoliko kapi u hidratantni proizvod. Tako ćete svojoj kremici dodati i anti-aging svojstva za zaglađivanje kože.

U čemu je zapravo tajna hijaluronske kiseline koja se ubraja u glikozaminoglikane, odnosno tip molekula dijelom sastavljenih od šećera? U njezinoj sposobnosti da zadržava vodu. Smatra se, naime, da ima veću sposobnost zadržavanja vode od bilo kojeg drugog prirodnog ili sintetičkog polimera.

 

Dovoljno je reći da jedan gram hijaluronske kiseline može zadržavati i do šest litara vode!

A znamo li da je voda ono što našu kožu čini mladolikom, mekom i elastičnom, posve je jasno zašto smo svi ludi za hijaluronskom kiselinom. Naravno da s godinama naša koža gubi vlažnost, što se na njoj i vidi, no to ne znači da apsolutno svatko u starijoj dobi ima suhu kožu. To znači samo da koža više nema onakav stupanj vlažnosti kakav je imala u mladosti, i to zbog oštećenja uzrokovanih dugotrajnim izlaganjem sunčevim zrakama i djelovanju drugih faktora.

Hijaluronska kiselina može povećati postotak vlage u koži te istovremeno ojačati zaštitne barijere kože, a one se nalaze u njezinom vanjskom sloju i sačinjene su dobrim dijelom od vode. Zdrava i čila zaštitna barijera koži daje mekoću, glatkost i voluminoznost, a to su sve karakteristike mlade kože.

 

Odgovara svim tipovima kože

No, hijaluronska kiselina ima i niz drugih dobrobiti za mladenački izgled. Poznato je da gotovo sve, od izlaganja suncu do prirodne osjetljivosti kože ili rozaceje, može uzrokovati oštećenje zaštitnog sloja kože. Stoga se obnavljanjem tog zaštitnog sloja sastojcima koji su nalik prirodnim sastojcima kože, kao što je hijaluronska kiselina, može učiniti puno u uklanjanju ili barem smanjenju oštećenja, a to je velika dobrobit za svaki tip kože.

 

Foto: iStock

Hijaluronska kiselina je idealna i zbog toga jer svojom strukturom odgovara svakome: ona ne predstavlja problem za masnu kožu, ali je i dovoljno nježna za osjetljivu kožu sklonu alergijama. Uza sve to, koži daje antioksidativnu zaštitu od oštećenja uzrokovanih djelovanjem slobodnih radikala te smanjuje upalne procese. Ukratko, riječ je o pravom “multitasking” sastojku protiv starenja i zbog toga je svi vole i traže.

Osim hijaluronske kiseline, na ambalažama proizvoda za njegu kože u popisu sastojaka često možemo naći i sastojak sličnog naziva - natrij hijaluronat. To je sol dobivena iz hijaluronske kiseline, koja ima jedinstvene prednosti za mladenački izgled kože u odnosu na 'običnu' hijaluronsku kiselinu, iako su i jedno i drugo vrlo poželjni sastojci.

Glavni adut natrij hijaluronata jest njegova molekularna veličina. Naime, tijekom procesa nastanka natrij hijaluronata njegova se molekularna težina smanjuje zahvaljujući uklanjanju lipida, proteina i nukleinskih kiselina. Uklanjanjem tih tvari molekula natrij hijaluronata postaje puno manja od molekule hijaluronske kiseline, što znači da, kad se nanese topički, može puno lakše nego HA prodrijeti u dublje slojeve kože. To je ono što natrij hijaluronat čini supersastojkom proizvoda za njegu kože.

 

Da bi hijaluronska kiselina mogla prodrijeti ispod površine kože, potrebno je bioinženjerskim postupcima smanjiti njezinu molekularnu težinu.

Neki proizvođači to čine, a neki ne, no nažalost mnogi ne žele reći, odnosno na ambalaži proizvoda naznačiti, sadrže li 'obične' molekule HA ili one smanjene težine, tako da kupcima ostaje samo nagađati.

 

Alkohol i biljna ulja mogu poništiti njene učinke

Čak i ako znate kako djeluju hijaluronska kiselina i natrij hijaluronat, kao i to da su obje tvari dobrodošle za vašu kožu, možda se pitate kako da te sastojke uključite u rituale ljepote. To je zapravo vrlo jednostavno. Sve više i više proizvođača, čiji se proizvodi mogu kupiti u ljekarnama i drogerijama, koriste hijaluronsku kiselinu i njezine derivate. Dakle, dovoljno je da na ambalaži pogledate popis sastojaka te se uvjerite da hijaluronska kiselina nije pri dnu popisa, jer bi to značilo da je ima vrlo malo u proizvodu, pa će od njega biti i vrlo malo koristi za postizanje mladolikijeg izgleda kože.

Treba reći i da većina proizvoda koji sadrže hijaluronsku kiselinu spadaju u kategoriju hidratantnih krema ili seruma. No, čak i ako proizvod koji vam je zapeo za oko sadrži hijaluronsku kiselinu ili natrij hijaluronat ili čak oboje, važno je provjeriti koji su ostali sastojci te izbjegavati nadražujuće parfemske sastojke, alkohol koji isušuje te mirisna biljna ulja jer svi ti sastojci mogu poništiti učinke hijaluronske kiseline.

 

Što treba naučiti o moćnom hijaluronu?

Kozmetička industrija uvijek koristi nedovoljnu informiranost potrošača kako bi nas obmanula i navela da kupimo nešto što nam, u najboljem slučaju, samo ne treba, ali često nam može donijeti i više štete nego koristi. To je, nažalost, slučaj i s hijaluronskom kiselinom koliko god ona bila poželjan i blagotvoran sastojak za našu kožu.

 

Foto: iStock

Naime, nerijetko ćete na proizvodima vidjeti natpis 'serum s 99% HA' ili 'serum s 75% HA', što je potpuna laž jer je takav serum zapravo samo mješavina hijaluronske kiseline i vode. Dakle, natrij hijaluronat (ako je on uopće korišten) ne dolazi u čistom obliku, već u obliku otopine i uglavnom čini samo 1 do 2 posto otopine koja je primarno sastavljena od vode. Ono što je još gore od te neistine jest činjenica da, kako tvrde stručnjaci, natrij hijaluronat u količini većoj od 4 posto zapravo isušuje kožu.

 

Ako ga je previše, on poput spužve upija vlagu iz kože. Ukratko, najveći postotak hijaluronske kiseline koji može biti prisutan u otopini, a da ona nema isušujući učinak na kožu jest 2 posto i to je industrijski standard koji se poštuje.

Druga stvar kojom nas varaju proizvođači jest činjenica da ih većina zapravo koristi hijaluronsku kiselinu u njezinu standardnom obliku s velikom molekularnom težinom, zbog koje ona ne može prodrijeti u kožu, već molekule 'sjede' na površini kože izvlačeći iz nje vlagu.
To znači da kad nanosite takav proizvod na kožu, zapravo iz nje 'kradete' vlagu ostavljajući je napetom i suhom. Jedino što činite jest da izvlačite vlagu iz dubljih slojeva kože na površinu, odakle ona vrlo brzo posve nestaje. Zbog toga osjećate potrebu da je još bolje navlažite pa nanosite još više tog proizvoda, čime stvarate začarani krug čiji je cilj ono što proizvođač želi - da i dalje neumorno kupujete njegov proizvod.

 

Popunjava li zaista bore?

S obzirom na to da i hijaluronska kiselina i natrij hijaluronat poboljšavaju stupanj vlažnosti kože, od površinskog sloja do dermisa, mogu imati privremeni učinak popunjavanja bora i sitnih linija. Naime, ovlaživanje kože uvijek ima takav učinak, a ova dva sastojka to još potenciraju. No, imajte na umu da, kad se nanose topički, ni hijaluronska kiselina ni natrij hijaluronat ne mogu na vaš izgled imati isti učinak kao dermalni fileri, unatoč tome što mnogi proizvođači upravo tako reklamiraju svoje kreme i serume. Sve ono što kažu u propagandnim materijalima navodi na pomisao da njihovi proizvodi mogu služiti kao zamjena za filere, no to jednostavno nije točno. To ne znači da oni nisu korisni za ublažavanje vidljivosti bora, nego samo da je ubrizgavanje dermalnih filera ipak direktno 'pumpanje', odnosno popunjavanje bora i samim time puno dublji korak od topičkog nanošenja kod kojeg je riječ samo o vlaženju kože zbog kojeg bore privremeno djeluju manje vidljive.

 

Svidio vam se ovaj članak? Prijavite se na Živim.hr newsletter i ne propustite slične priče!

Please don't insert text in the box below!

Možda će vas zanimati i ovo