HERPES LIJEČENJE

Postoje dva tipa herpes virusa - dosadni i naporni herpes na usnicama izaziva HSV tip 1, dok tip 2 izaziva opasan i jako zarazan genitalni herpes

Herpes liječenje

Herpes simpleks: Dosadnu ‘groznicu’ najbolje liječi laser

Uoči važnog sastanka ili nekog važnog tuluma - kamo će herpes nego na usnu! Gotovo da nema nikoga koga najprije žarenje pa potom i bolni plik na usni nije iznenadio baš onda kad mu je najmanje trebao. Zašto? Odgovoriti na to pitanje teško mogu decidirano i liječnici.

Postoje dva tipa herpes virusa - dosadni i naporni herpes na usnicama izaziva HSV tip 1, dok tip 2 izaziva opasan i jako zarazan genitalni herpes. Iako se za cjepivima protiv HSV-a naveliko traga, velikog uspjeha zasad nema. - Herpes na usni virusna je zaraza. Prema najnovijim podacima, čak 80 do 90 posto ljudi nositelji su HSV tip 1. Vrlo često njime se zarazimo već u djetinjstvu. No, ne reagiraju svi jednako. Nekog će mučiti cijeli život, nekoga nikada - kaže dermatologinja dr. Maja Ceković iz poliklinike Dermangio.

Doživotno u organizmu

Naglašava da se ovaj virus lako prenosi preko usta, neposrednim kontaktom, pa i s nedovoljno oprane čaše. Virus se nakon što uđe u organizam “instalira” na dio živčanog sustava oko usana i ostaje doživotno u organizmu. Pad imuniteta jedan je od okidača nastanka vidljivog herpesa, a također i gripa ili prehlada te povišena tjelesna temperatura. Naravno, ne smije se zanemariti ni stres kao jedan od najsnažnijih okidača.

Laserski udar po ‘groznici’

Prvi simptomi herpesa su žarenje, peckanje i bol oko usana, a potom se nakon dan ili dva pojavi bolni mjehurić ispunjen gnojem. Nakon njegova pucanja stvaraju se kraste i sve skupa može potrajati i više od desetak dana. Naime, herpesa se teško riješiti pa zato “žrtva” uvijek pokušava zaustaviti njegov razvoj. Tu su razne kreme i masti na bazi aciklovira koje ponekad uspješno zaustave razvoj herpesa, ali nerijetko nemaju nikakav učinak. Moguće je uzimati i lijekove istog sastava, no ta protuvirusna terapija je dugotrajna i ne odgovara svakome.

“Groznicu” mnogi zaustavljaju malenim flasterima, a drugi će reći da im najbolje pomaže pasta za zube ako se stavi odmah na mjesto žarenja na usni. Uglavnom se svi na kraju pomire sa situacijom i čekaju da herpes prođe, pritom ga kamuflirajući da se vidi što manje, što nerijetko vrlo teško polazi za rukom.

No, u posljednje vrijeme sve je popularnija metoda liječenja uz pomoć lasera.

- Cijeli postupak traje od jedne do dvije sekunde, a učinak je odličan - uvjerava nas dr. Dinko Kaliterna iz poliklinike Poliderma. Dodaje da laser djeluje protuupalno, posuši nastali mjehur i nakon tretmana nije potrebno nikakvo drugo liječenje. Rijetko trebaju dva tretmana jer se već nakon prvog problem rješava. - Poželjno je da se liječniku dođe u roku od 48 sati od pojave prvih simptoma herpesa - kaže dr. Kaliterna.

Svaka nova mogućnost liječenja herpesa dobro je došla, a ako je je jednostavna poput lasera, vjerojatno će se mnogi odlučiti upravo za nju. Jedino ograničenje mogla bi biti cijena tretmana koja se kreće od 300 do 1000 kuna.

Herpes liječenje

Linker
18. travanj 2024 19:53