Naše tijelo reagira na sve nedostatke i zato je vrlo bitno ne ignorirati prve znake zdravstvenih problema.
 Foto: Istock
Nedostatak cinka

Gubitak kose, loš vid, akne... Možda vam nedostaje jedan važan mineral

Iako tijelo ne zahtijeva velike količine cinka, njegov manjak je itekako moguć.

Cink regulira rast stanica, te ima dodatne uloge u tijelu poput: jačanja imunološkog sustava, održavanje osjeta mirisa i okusa, brzo zacjeljivanja rana

Cink također potiče rast i razvoj te je kao takav bitan mineral trudnicama i djeci. Naći ćete ga u crvenom mesu, ribi, rakovima, školjkama, orašastim plodovima, sušenim grahoricama...

Ovo su znakovi da vam nedostaje jedan od najvažnijih minerala.

Gubite kosu

Niska razina cinka može uzrokovati ispadanje kose. Neki izvještaji također pokazuju da osobe koje pate od alopecije (autoimuna bolest koja uzrokuje gubitak kose) imaju manjak cinka. Dok su neki ljudi vidjeli pozitivne rezultate kad su počeli uzimati dodatke prehrani, potrebno je više istraživanja kako bi se razumjela ova veza. Ako ne primijetite nikakve druge simptome na ovom popisu, vjerojatno ispadanje kose nije povezano s cinkom.

Puni ste akni

Znanstvenici vjeruju da cink može imati protuupalna svojstva i smanjiti količinu akni. Također umanjuje proizvodnju sebuma i upalne procese, a ujedno prevenira nastanak ožiljaka. Naravno, mnoge stvari mogu izazvati akne, poput vaše šminke hormona ili određene hrane.

Međutim, ako ste sve isprobali i primijetili druge simptome na ovom popisu, vrijedi razgovarati sa svojim liječnikom ili dermatologom.

Imate kroničnu bolest

Nedostatak cinka povezan je s nizom zdravstvenih stanja, poput dijabetesa, ateroskleroze, Alzheimerove bolesti, neuroloških poremećaja, autoimunih bolesti… Cink jača imunološki sustav i potiče zdrav rast stanica. U slučaju nedostatka, vaše tijelo ne može se boriti protiv djelovanja štetnih slobodnih radikala i upalnih procesa, dva čimbenika rizika koji su povezani s kroničnom bolešću.

Rane vam ne zacjeljuju

Budući da je cinik neophodan za vaše imunološko zdravlje, u slučaju nedostatka, možda ćete postati osjetljiviji na virusne ili bakterijske infekcije. Rane i ogrebotine, u tom slučaju, sporije zacjeljuju.

Vid vam se pogoršao

Oči sadrže visoke koncentracije cinka, osobito u mrežnici. To je zato što cink pomaže transportu vitamina A iz vaše jetre do mrežnice kako bi se proizveli zaštitni pigmenti u vašim očima. I tako vid ostaje oštar. Rezultati jednog istraživanja pokazuju kako uzimanje cinka u obliku dodataka prehrani može usporiti razvoj makularne degeneracije u starijih osoba.

Hrana vam više nije toliko ukusna

Cink igra važnu ulogu u većini naših osjetila, uključujući okus i miris. Oni kojima nedostaje cink zato imaju problema kad je hrana u pitanju. Ona im jednostavno više nije tako ukusna. Istraživanja pokazuju da davanje dodataka cinka ljudima s poremećajima okusa može poboljšati njihove simptome. Cink naime stimulira područje u mozgu koje kontrolira unos hrane. Ovo najčešće pogađa starije ljude.

Lošije čujete

U istraživanju je sudjelovalo 66 ispitanika s lošijim sluhom te su bili podijeljeni u 2 skupine. Prva je skupina uzimala cink, a druga kortikosteroide.

Kod ispitanika koji su uzimali cink došlo je do značajnog poboljšanja stanja. Na temelju rezultata znanstvenici su zaključili kako cink zbog svojih antioksidativnih i protuupalnih svojstava pomaže smanjiti oksidativni stres u pužnici karakterističan za gubitak sluha.

Linker
15. travanj 2024 14:41