Guarana sadrži kofein, koji na središnji živčani sustav djeluje kao stimulans, a stimulira i srce i mišiće.
 Foto: iStock
Čudesna i moćna

Guarana - eliksir dugog života, koji sadrži više kofeina od kave

Guarana ima velike listove i narančasto-žute sjemenke veličine kave koje sadrže više kofeina nego kava. Male doze guarane mogu poboljšati raspoloženje, učenje i pamćenje. Spojevi u guarani, zajedno s kofeinom, zaslužni su za te učinke. Ta čudesna biljka pomaže i u gubitku težine.

Jeste li znali da brazilski domoroci guaranu konzumiraju u malenim dozama već od ranog djetinjstva, u kombinaciji s majčinim mlijekom, te je ona dio njihove svakodnevne prehrane. Svoju dugovječnost povezuju upravo s guaranom, koju nazivaju i "eliksirom dugog života".

Guarana (Paullinia cupana) južnoamerička je tropska biljna vrsta, višegodišnji drvenasti grm iz porodice sapindovke. Zimzelena je biljka koja raste u Venezueli i sjevernom Brazilu. To je puzeći grm koji može narasti u vis do 12 metara. Ima crvenkaste plodove koji rastu u grozdovima. Plodovi imaju crne sjemenke oko kojih je bijeli sloj pa izgledaju poput očiju.

Guarana ima velike listove i narančasto-žute sjemenke veličine kave koje sadrže više kofeina nego kava. Visoka koncentracija kofeina služi joj kao obrambeni toksin koji odbija biljojede od plodova i sjemena.

Osvojila je svijet

Kao snažan stimulans i izvor energije osvojila je svijet i danas se može naći u sirupima, ekstraktima, destilatima, čajevima, prahu, tabletama… Sjemenke se koriste u ljekovite svrhe, posebice za poticanje mršavljenja, sportsku izdržljivost te smanjenje fizičkog i psihičkog umora.

Neki koriste guaranu kako bi snizili razinu krvnog tlaka, ublažili sindrom kroničnog umora i spriječili malariju i dizenteriju. Također se koristi za ublažavanje proljeva, groznice, srčanih problema, glavobolje, bolova u zglobovima i stresa.

Guarana je bogata spojevima koji imaju antioksidativna svojstva. To su

  • kofein,
  • teobromin,
  • tanini,
  • saponini i
  • katehini.

Ove fitokemikalije su snažni antioksidansi koji pomažu u borbi protiv slobodnih radikala, odnosno krivaca za nastanak niza bolesti. Guarana ima antioksidacijski profil sličan onom zelenog čaja. Može potaknuti mršavljenje kada se koristi u kombinaciji s drugim proizvodima te namjene.

Smanjuje umor, poboljšava pažnju

Budući da može smanjiti umor i poboljšati pažnju, guarana je najpoznatija kao sastojak energetskih pića. Njezino sjeme može sadržavati četiri do šest puta više kofeina nego zrno kave. Jedno švedsko istraživanje pokazalo je da su ljudi koji su uzimali vitaminske dodatke s guaranom bili manje umorni dok su obavljali nekoliko zadataka nego oni koji su uzimali placebo.

Istraživanja su pokazala i da guarana može poboljšati sposobnost učenja i pamćenja. Jedna studija usporedila ju je s ginsengom, još jednom biljkom koja pojačava rad sivih stanica.

Guarana se stoljećima koristi i za liječenje probavnih problema kao što su kronični proljev i konstipacija jer je bogata taninima i biljnim antioksidansima. Tanini omogućuju vodonepropusnost zidova probavnog trakta ograničavajući tako količinu vode koja se izlučuje u crijevo. S druge strane, guarana je bogata kofeinom, koji može djelovati kao prirodni laksativ. Kofein stimulira peristaltiku, proces koji aktivira kontrakcije mišića tankog i debelog crijeva.

Linker
18. travanj 2024 17:23