Redovito vodite djecu stomatologu i naučite ih ispravno prati zubiće. Tu naviku ponijet će od kuće i primijenjivat će je cijeli život.
 Foto: iStock
Zdrava usta, zdravo tijelo

Gotovo svako dijete na svijetu ima barem jedan karijes

U nedjelju, 20. ožujka, obilježava se Svjetski dan oralnog zdravlja - idealna je to prigoda da upozorimo koliko je važno od malih nogu paziti na zdravlje usne šupljine.

Između želje za lijepim osmjehom i straha od odlaska k stomatologu u današnje vrijeme gotovo se češće odlučujemo za zdrav i lijep osmjeh. Želja da izgledamo privlačno i zdravog osmjeha, u velikoj su mjeri doprinjeli preventivni.
Međutim, Svjetska stomatološka organizacija (FDI) upozorava da između 60 i 90% djece u svijetu ima barem jedan zubni karijes, a preko 60% svjetske populacije ima stomatološku skrb. Promatrajući zdravlje usne šupljine po različitim dobnim skupinama, vidljive su specifičnosti u pojavi različitih bolesti usne šupljine.

Prerana vađenja

Tako je u djetinjstvu najčešća bolest usne šupljine zubni karijes zbog čega se oboljeli mliječni zubi često prerano vade i gube svoju funkciju, a posljedično tome, potreba za skupom, ali neophodnom ortodontskom terapijom je češća.
U adolescentskoj i mlađoj odrasloj dobi karijes postaje sporadičan, no učestalije su bolesti kao što su gingivitis, dentalna erozija i bolovi zbog nicanja trećih kutnjaka.

Slijede komplikacije

Posljedice ovih bolesti očituju se u srednjoj životnoj dobi kao komplikacije u vidu parodontne bolesti, povlačenja zubnog mesa i pojava ogoljelih zubnih vratova. Zubi su preosjetljivi, potrebno je protetsko te se javljaju bolovi u čeljusnim zglobovima.
U odrasloj dobi zdravlje usne šupljine mogu narušiti bolesti kao što su šećerna bolest, bolesti probavnih organa, bolesti krvi i poremećaji imuniteta. Te bolesti ostavljaju trag u promjenama na sluznici usne šupljine i na zubima.

Jednako tako i bolesti usne šupljine, kao uznapredovala parodontna bolest, mogu ugroziti zdravlje srca i krvnih žila, otežati kontrolu šećerne bolesti, izazvati prerani porod, uzrokovati infekciju dišnih organa pa čak izazvati i moždani udar.

Žlijezde slinovnice se “uspore”

U kasnijoj životnoj dobi žlijezde slinovnice ne stvaraju dovoljnu količinu sline zbog čega sluznica usne šupljine postaje podložna gljivičnoj ili bakterijskoj infekciji, a bol i pečenje sluznice mogu biti gotovo neizdrživi. Učestalost karcinoma usne šupljine nažalost zadnjih godina bilježi veliki rast, a razlog tome su prekomjerna uživanja nikotina i alkohola koji dolaze na naplatu upravo onda kada bi trebali uživati u životu.
Iz svih navedenih razloga, briga o zdravlju usne šupljine, redoviti stomatološki pregledi i preventivni i edukativni postupci obaveza su svakog od nas od ranog djetinjstva do zlatne životne dobi.

Briga za zdravlje

Svjetska stomatološka organizacija (FDI) obilježava svake godine 20. ožujka Svjetski dan oralnog zdravlja kako bi ukazala na značaj oralnog zdravlja u očuvanju sveukupnog zdravlja čemu se i mi zajedno sa stručnjacima Stomatološkog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu pridružujemo ovim prigodnim informacijama i uputama koje imaju svrhu podsjetiti da je briga za zdravlje usne šupljine ujedno i briga za opće zdravlje i bolju kvalitetu života naše djece i nas samih. Zato, pod geslom poruke FDI ove godine proslavimo zajedno Svjetski dan oralnog zdravlja - "Tu sve počinje: zdrava usta, zdravo tijelo.“

Linker
20. travanj 2024 09:51