Novo doba njege

Genokozmetika - kreme prema vašem genetskom tipu

Personalizirani preparati izrađeni prema genetskom profilu pokazuju kako znanost može iskoristiti prednosti i neutralizirati slabosti koje svatko od nas nosi.

 

Nova znanstvena istraživanja pokazala su da je 60 posto najvažnijih čimbenika koji utječu na starenje kože određeno našim genima, našim jedinstvenim DNK-om. Oko 1500 gena sudjeluje u procesu starenja kože i oni su odgovorni za održavanje vlage, teksture, elastičnosti, antioksidacijskog kapaciteta, osjetljivosti kože na vanjske čimbenike. Manji postotak čimbenika, 40 posto, povezan je s našim načinom života, prehranom, okolišem i životnim navikama. 

 

Što nam to govori

Drugim riječima, na isti način na koji genetika definira boju očiju ili boju kože, definira i prirodni proces starenja. Stoga personalizirani genetski testovi te kreme i losioni štede vrijeme i novac. Samo krema napravljena prema vašem genetskom tipu može zaista zaobići znakove starenja i učiniti kožu zdravom, lijepom i mladolikom. Marin Bosotina, osnivač i direktor splitske poliklinike Analiza, pojašnjava kako se posljednjih dvadeset godina trudi uvoditi nove laboratorijske testove u svrhu prevencije i liječenja bolesti. U početku su to dominantno bili biokemijski testovi, pa imunološki, a zadnjih pet do šest godina područje interesa usmjerio je na genetske analize.

Poliklinika Analiza, u suradnji s tvrtkom Bosotina d.o.o., prva u Hrvatskoj primjenjuje iskustva iz genetike za pripremu personalizirane kozmetike i jedina omogućava genetsko testiranje kako bi se na temelju rezultata kreirali kozmetički preparati koji najbolje odgovaraju vašem genetskom tipu po sastavu i koncentraciji. Razvili smo nešto novo, koncept po kojem se nakon individualnog genetskog testiranja može napraviti za tu osobu kozmetička krema koja je specifična po svojoj koncentraciji i sadržaju. Otkriće ljudskog genoma omogućilo nam je ulazak u novu eru dermokozmetike, zvanu genokozmetika - kaže Bosotina.

Kako bi se postigla potpuna učinkovitost, nužno je postići balans između tipa kože i njezina stanja. Stoga su genski test, ali i personalizirani preparati, usklađeni po oba principa.

To znači da se i dalje vodi računa o tipu kože, ali se dodatno obraća pažnja na genetske informacije. - One nam daju potpunu informaciju o važnim faktorima, pa nam govore o oksidativnom stresu, UV zaštiti kože, hidrataciji, razgradnji i stvaranju kolagena, potrebi za antioksidansima poput selena i koenzima Q10, upalnim reakcijama u koži - pojašnjava dr. Mišković.

 

Kako se provodi testiranje

Samo na takav, objedinjen i potpun način, kaže, uz prethodno testiranje kože, može se reći da je napravljen pravi, personalizirani proizvod koji će nedvojbeno dati rezultat. Kupnja genokozmetike razlikuje se od odlaska u ljekarnu ili trgovinu gdje sami ili uz stručnu pomoć biramo proizvod. Objašnjenja poput moja koža je suha, masna ili imam masnu T-zonu ovdje nisu potrebna. Osim toga kremu i nećete dobiti istoga dana.

- Testiranje se provodi tako što se klijentu uzima bris usne šupljine. U pravilu klijent ne smije konzumirati hranu i piće najmanje jedan sat prije testiranja. Uzimaju se tri brisa, koji se pohranjuju u posebne transportne tube obilježene kodom koji pripada samo tom klijentu - pojašnjava dr. Mišković.

Nakon što se uzmu brisevi, osoba popunjava upitnik koji se s brisevima šalje u laboratorij. Postupak, kaže dr. Mišković, traje oko deset minuta, potpuno je bezbolan i ugodan. Uzorak i dokumentacija šalju se u suradni centar u Austriji, u tamošnjem se laboratoriju analizira uzorak te se na osnovu testiranja i genske analize pripremaju kreme namijenjene isključivo testiranom klijentu. Rezultati testiranja gotovi su za tri do četiri tjedna i tada klijentu stižu u elektroničkom obliku i kao tiskana knjiga.  

 

Sve o genokozmetici čitajte u novoj Viti!

 

 

Svidio vam se ovaj članak? Prijavite se na Živim.hr newsletter i ne propustite slične priče!

Please don't insert text in the box below!

Možda će vas zanimati i ovo