Brođanka dnevno vježba i po četiri sata, no nije joj teško. Motivirana je i sretna napretkom.
 Snimio: Darko Tomas/Hanza Media
Posljedica moždanog udara

Gabrijela zahvaljujući robotskoj neurorehabilitaciji već hoda sigurnije

Dobitnica terapije za oporavak od moždanog udara vrijedne 100.000 kuna, koju su joj darovali Doktor u kući i Specijalna bolnica Arithera, sve je manje ovisna o tuđoj pomoći: može se sama odjenuti i zavezati vezice na tenisicama.

Uzbuđena, sretna i nasmijana 41-godišnja Gabrijela Paležnica ušla je u drugi mjesec robotski i računalno potpomognute neurorehabilitacije u Specijalnoj bolnici Arithera, gdje s njom rade fizioterapeuti na oporavku od moždanog udara koji je doživjela sredinom prosinca prošle godine.

Osmijeh na licu i sigurnost pri hodu koji je, iako još otežan, vidno popravljen daje joj nadu i optimizam da će iz ove terapije, koju je dobila na dar u natječaju Doktora u kući i bolnice Arithera, izaći maksimalno oporavljena i neovisna o tuđoj pomoći.

Optimizam i upornost

- Sretna sam, presretna. Sve dobro napreduje. Vježbamo oko četiri sata na dan, na svakom uređaju po 40 minuta, a uz to je kombinirana i fizikalna terapija. Nije mi teško, imam cilj, motivirana sam i dajem sve od sebe - kaže Gabrijela.

Gabrijela je samostalno ušla u bolnicu hodajući i smijući se. Nije trebala pomoć oca, koji je s njom došao iz Slavonskog Broda, gdje živi i provodi svaki vikend sa suprugom Predragom i sinom Vanjom te ostalim članovima obitelji.

Zagreb, 190318.
Petrova 128.
Gabrijela Paleznica se oporavlja od mozdanog udara uz pomoc robotske neurorehabilitacije u Aritheri.
Foto: Darko Tomas / CROPIX
Snmio: Darko Tomas/Hanza Media
Nastavnicu biologije u osnovnoj školi u Slavonskom Brodu moždani udar zatekao je iznenada, jedne nedjelje u kupaonici.

- Vidjeli su se prvi rezultati nakon samo dva tjedna provedenih u Specijalnoj bolnici Arithera. S Gabrijelom se radilo na stabilnosti ramenog obruča, mobilnosti zdjelice te selektivnosti u trupu. Gabrijela sada hoda puno sigurnije, hod je puno brži, a asocirane reakcije u ruci su se smanjile. Gabrijelu smo od prvog dana naučili kako da si zaveže tenisice jednom rukom, što uspješno radi, naučili smo je kako da sama obuče majicu te gornji i donji dio trenirke - kaže Valentin Slogar, bacc. physioth, voditelj procesa liječenja, koji je uz dr. Anđelku Hajvaz, spec. fizikalne medicine i rehabilitacije, te fizijatre specijalizirane za robotsku neurorehabilitaciju dio Gabrijelina tima za vraćanje izgubljenih funkcija nakon moždanog udara.

Individualan plan liječenja

Nastavnicu biologije u osnovnoj školi u Slavonskom Brodu moždani udar zatekao je iznenada, jedne nedjelje u kupaonici.

Ostala joj je oduzeta cijela desna strana tijela, ponovno je učila hodati, gutati, govoriti, a desna ruka joj je potpuno oduzeta. Zbog svega toga ovisna je o tuđoj pomoći, a upravo će joj rehabilitacija koja je za nju individualno sastavljena tako da se kombiniraju metode konvencionalne rehabilitacije uz robotski i računalno potpomognutu neurorehabilitaciju omogućiti da bude maksimalno neovisna u svakodnevnim zadacima.

Linker
20. travanj 2024 03:33