Getty Images/iStockphoto
Zdrav osmijeh

Europski dan oralnog zdravlja

Usprkos poteškoćama i izazovima s kojima se suočavamo zbog trenutne epidemije bolesti Covid-19, važno je i dalje provoditi aktivnosti koje će poticati razvijanje redovitih navika u očuvanju oralnog zdravlja

Europski dan oralnog zdravlja obilježava se svake godine 12. rujna, na inicijativu CED-a (Council of European Dentists), Vijeća europskih doktora dentalne medicine. Dentalni problemi, uglavnom u obliku karijesa, uobičajeni su u razvijenim zemljama te utječu na 60-90% školske djece i veliku većinu odraslih.

Zubna putovnica

Programi promicanja oralnog zdravlja i prevencije karijesa u Republici Hrvatskoj koji se provode u sklopu nacionalnog programa Zubna putovnica potiču na redovite stomatološke preglede kod djece, ali i podizanje svijesti o zaštiti oralnog zdravlja koju treba započeti već od najranije dobi.

Koliko je važno djecu poticati na usvajanje zdravstveno-higijenskih navika te svakodnevno četkanje zubi u vrtićima i školama govori i nagrada koju je Hrvatska dobila za pilot projekt nadziranog četkanja zubi u vrtićima i školama od Svjetske udruge dentalne medicine. Nagrade se dodjeljuju inovativnim i održivim projektima koji su aktivno usmjereni promicanju oralnog zdravlja i prevenciji oralnih bolesti uz naglasak na edukaciju.

Odgovorno ponašanje

Usprkos poteškoćama i izazovima s kojima se suočavamo zbog trenutne epidemije bolesti Covid-19, važno je i dalje provoditi aktivnosti koje će poticati razvijanje redovitih navika u očuvanju oralnog zdravlja. Europski dan oralnog zdravlja treba biti podsjetnik svakome o važnosti održavanja oralne higijene i prevencije bolesti usne šupljine. Odgovorno zdravstveno ponašanje te održavanje dobrih preventivnih navika put je do zdravog i lijepog osmijeha.

Izvor: Hrvatski zavod za javno zdravstvo

Linker
23. travanj 2024 11:20