Najčešće su autoimune bolesti celijakija, lupus, ulcerozni kolitis, Crohnova bolest...
 Foto: Istock
Žene na udaru

Emocionalna trauma može dovesti do autoimunih bolesti

Osobe koje imaju PTSP u 46 posto slučajeva češće razvijaju neki od autoimunih poremećaja.

Oni koji pate od ozbiljnije emocionalne reakcije nakon doživljene traume ili intenzivnog stresa trebaju zatražiti liječenje PTSP-a jer su skloniji nastanku autoimunih bolesti, osobito žene, zaključio je dr. Huan Song sa Sveučilišta Island u Rejkjaviku, čiji je tim u suradnji s Karolinska institutom u Stockholmu proveo veliku studiju s više od 100 tisuća ljudi s dijagnosticiranim stresnim poremećajem, 126 tisuća njihove braće i sestara koji nemaju taj poremećaj i više od milijun drugih Šveđana bez ikakvih stresnih poremećaja.

Lupus, celijakija

Pratili su ih 10 godina. Rezultati praćenja pokazuju da su osobe s PTSP-om u 46% slučajeva češće razvile neki autoimuni poremećaj i imale čak dvostruko veću vjerojatnost za razvoj barem tri autoimuna poremećaja.

Najčešće su autoimune bolesti reumatoidni artritis, celijakija, lupus, ulcerozni kolitis i Crohnova bolest, multipla skleroza i dijabetes tipa 1, a imunosni sustav oboljelih od ovih bolesti napada zdrave stanice u tijelu.

Emocionalnom traumom ili intenzivnim stresom koji povisuju rizik za nastanak ovih bolesti smatraju se smrtni slučaj, prijetnja smrću, ozbiljne ozljede, seksualno nasilje.

- Time ne želimo reći da stres uzrokuje autoimune bolesti, nego da je samo uočena korelacija - rekao je dr. Song za Journal of the American Medical Association.

Linker
20. travanj 2024 13:33