Najbolje bi bilo kada ne bismo trebali birati jer život bez duhanskog dima je najbolja alternativa...
 Foto: iStock
Dilema: zdravo ili štetno

E-cigareta kao lijek!?

Propisi o električnim cigaretama vrlo se brzo mijenjaju i jako se razlikuju od zemlje do zemlje. U Portugalu nema nikakvih ograničenja, u Švicarskoj je e-cigareta zabranjena, a u Švedskoj je proglašena lijekom

Električne cigarete sve su traženija zamjena za duhanske cigarete. Jedni smatraju da su zdrava alternativa pušenju jer, navodno, ne truju pušača i okolinu, dok drugi upozoravaju da stvaraju ovisnost te da njihovu prodaju treba strože regulirati. Je li riječ o proizvodu koji liječi ili truje, ili čini oboje?

ZA

Svaka električna cigareta koja sadrži nikotin jest lijek i za njezinu je prodaju potrebna dozvola Nacionalne agencije za lijekove, ocijenio je nedavno sud u Švedskoj. Time je zapravo omogućio ograničenu prodaju e-cigareta, odnosno stavio je pod strožu kontrolu. Svoju su odluku pojasnili, među ostalim, i riječima kako mu "činjenica da se proizvod ne koristi isključivo u medicinske svrhe ne oduzima definiciju lijeka. Farmakološka svojstva proizvoda su dokazana jer se aktivni nikotin može koristiti za liječenje ovisnosti o duhanu." Švedska sada razmatra mogućnost da dopusti korištenje električne cigarete u medicinske svrhe, jer one trenutačno u Švedskoj nisu dopuštene i ne mogu se legalno prodavati, objasnio je Martin Burman, glasnogovornik Nacionalne agencije za lijekove. Ova odluka suda mogla bi poslužiti kao argument i drugim zemljama koje su e-cigaretu zabranile nakon što je Svjetska zdravstvena organizacija upozorila da bi one mogle biti štetne. Zabranjene su i u Norveškoj, Finskoj, Brazilu, Singapuru, Australiji, Novom Zelandu…

Para obogaćena nikotinom

E-cigarete sadrže nikotin, propilen glikol (ili biljni glicerol) i određene arome. Kad se puši e-cigareta, udiše se para obogaćena nikotinom.
U praksi se e-cigareta pokazala donekle učinkovitom metodom za prestanak pušenja jer je lagano kontrolirati unos nikotina na dnevnoj bazi te ga postupno smanjivati prema vlastitim potrebama. Svatko tko prestane pušiti donio je odličnu odluku za svoje zdravlje, jer svakog dana od posljedica pušenja cigareta umire 11.000 ljudi, što je jednaku broju žrtava koje bi nastale da se u jednom danu sruši 27 najvećih boeinga sa po 450 putnika.

Liječnici pri tome ističu: - Ako čovjeku udisanje bezopasne vodene pare može zamijeniti cigaretu, to je dobro. Važno je ipak da se doza udahnutog nikotina polako smanjuje, jer dokle god je taj spoj u organizmu, čovjek je nikotinski ovisnik.

Dobre rezultate, smatra se, posebno u prvim danima odvikavanja, daju upravo električne cigarete kroz koje umjesto duhanskog dima ovisnik udiše vodenu paru s nikotinom. Sam ritual pušenja koji ipak prati ovaj oblik odvikavanja od cigareta nije nužno i negativan.

Apstinencijske krize

Dokazano je da nikotinski pripravci mogu pomoći pušačima u odvikavanju tako što opskrbljuju organizam malim dozama nikotina koji ublažava apstinencijske krize, ali ne opet tolikim da ugrozi početnu motivaciju za prestanak pušenja. Nikotinski nadomjesci postoje u transdermalnim flasterima, u žvakaćim gumama, nazalnim sprejevima, inhalatorima i dražejama. E-cigarete, otkako su prvi put puštene u prodaju 2004., prema nekim procjenama koristi sedam milijuna Europljana, a unatrag godinu dana pušači e-cigareta imaju i svoju riječ - engleska riječ "vape" koja istovremeno označava elektroniču cigaretu i njenu upotrebu te je 2014. proglašena za riječ godine po izboru Oksfordskog rječnika engleskog jezika.


PROTIV

Europski parlament već je jednom odbio prijedlog povjerenika za zdravstvo koji je tražio da se e-cigarete proglase lijekom, jer se time povećava cijena i smanjuje dostupnost e-cigareta koje su, kako kažu, dobrodošlo sredstvo kao alternativa pušenju, ali ne i lijek.
Cilj odredbi je nametnuti e-cigaretama status lijeka, što nosi skupu i složenu proceduru za dobivanje dozvole, čime bi, smatraju stručnjaci, ona postala teže dostupna pušačima koji u njoj vide prihvatljivu alternativu za zdravije pušenje ili kao sredstvo za prestanak pušenja.

"Luksuzna roba"

Iz Njemačke je krenula i inicijativa da se potpiše peticija u čijem se tekstu zahtijeva da se proizvodi koji sadrže nikotin tretiraju kao "luksuzna roba" i da se potpuno izdvoje iz mjera nadzora nad duhanom. Tvrdi se i da svrstavanje proizvoda koji sadrže nikotin u farmaceutske proizvode također nije primjereno, jer zamjena konzumiranja nikotina iz gorućeg duhana konzumiranjem nikotina iz raspršivača tekućine ne predstavlja liječenje, jer nikotin nema nikakav ljekovit učinak na ovisnost o duhanu.

Dio europskih zastupnika smatra da bi se upotreba e-cigareta mogla regulirati kao medicinski proizvod, ali samo u slučaju kada se može dokazati da pomažu u prestanku pušenja. Ako to nije moguće, e-cigareta se tretira kao duhanski proizvod. U tom slučaju proizvod ne može sadržavati više od 20 mg/ml nikotina.

Istraživanja još ne postoje

U Francuskoj, gdje je ne smatraju lijekom, četvrtina osoba između 15 i 75 godina ili oko 1,3 milijuna osoba izjavilo je da su probali električnu cigaretu, a oko 3 posto je redovno koristi. Prema nekim procjenama u Hrvatskoj, gdje je dopuštena prodaja e-cigareta, one su zamišljene kao sklop koji zamjenjuje klasičnu cigaretu. Sličnog su oblika i izgleda - svaka se sastoji od tri osnovna dijela: baterije slične one u mobitelima, elektroničkog raspršivača pomoću kojeg nastaje para te nikotinskog punjenja različite jačine. Količina nikotina koju sadrži takva cigareta ovisi o kupcu i tekućini koju izabere. Udisanjem pare nikotin dolazi do pluća pušača i zadovoljava želju za nikotinom. Međutim, ne postoje istraživanja koja bi jasno pokazala da dugotrajno konzumiranje para iz e-cigareta ne izaziva rak ili da nema druge štete za zdravlje. Ipak, neki tvrde da je e-cigareta zdravija od klasične cigarete i zato što se ne udiše više od četiri tisuće štetnih kemikalija koje sadrži obična cigareta.


Vaše mišljenje nam je važno!

Što vi mislite o električnoj cigareti? Tretira ju li se nepravedno kao zdraviju alternativu duhanskom dimu? MIslite li da je to ispravno? Pišite nam o svojim iskustvima.

Linker
24. travanj 2024 07:18