Jak imunitet saveznik je u borbi protiv prehlade i gripe
 Foto: iStock
vaši najbolji prijatelji ove godine

Dva najmoćnija sastojka za jačanje imuniteta bez kojih ne bismo smjeli dočekati zimu

Jedini siguran način da smanjimo rizik od infekcija i obolijevanja, ili da barem ublažimo bolest koliko god je to moguće, je upravo snažan imunitet

Ono o čemu posljednjih tjedana svi razmišljamo jest kako dodatno ojačati imunitet jer zima je pred vratima sa svim uobičajenim pratiteljima kao što su prehlade, viroze i gripa, a uz njih nam ove godine prijeti i koronavirus. I zapravo jedini siguran način da smanjimo rizik od infekcija i obolijevanja, ili da barem ublažimo bolest koliko god je to moguće, je upravo snažan imunitet. Istraživanja su pokazala da bi kombinacija kurkume i vitamina D3 mogla biti upravo ono što nam je svima potrebno jer se radi o dva izuzetna prirodna podupirača imuniteta.


Kurkuma - podrška imunitetu

Ovaj drevni začin se više od 4000 godina koristi u terapeutske svrhe, a mnoga su istraživanja pokazala da kurkumin, glavni aktivni sastojak kurkume, donosi izuzetne dobrobiti za cijeli organizam, a naročito je učinkovit u jačanju imunološkog sustava i očuvanju zdravlja dišnog sustava.

Kurkumin podupire imunološki sustav tako što povećava njegovu sposobnost da reagira u odgovarajućem trenutku, pomaže tijelu da se odupre napadu virusa i bakterija te sprječava razvoj komplikacija u slučaju infekcija. On djeluje kao antioksidans koji uništava slobodne radikale i ne dopušta im da oštećuju stanice našeg organizma. To znači da patogeni poput virusa i bakterija ne mogu tako lako prodrijeti u naše stanice.

Osim toga, kurkumin pospješuje stvaranje T-stanica koje su neophodne za imunološki odgovor te ima stabilizirajući učinak na crijevnu floru koja, kao što je danas poznato, čini najveći dio našeg imuniteta. Istraživanja su pokazala da je kurkumin učinkovit protiv virusa gripe, kao i protiv takozvane citokinske oluje, odnosno fatalnog akutnog respiratornog distres sindroma.

No, imajte na umu da sama kurkuma kao začin nije dovoljna jer sadrži samo 3 posto kurkumina, a to je premala količina za učinke na imunološki sustav kakvi su nam potrebni ove zime. Brojne su studije pokazale da se najbolji rezultati postižu s unosom od najmanje 1 g (najviše 6 g) čistog kurkumina. Ne treba biti matematički stručnjak da se izračuna da je gotovo nemoguće pojesti toliko kurkume svakodnevno. A čak i da to uspijete, treba znati da ona u prirodnom obliku ima dosta nizak stupanj apsorpcije te teško dolazi do krvotoka, gdje je potrebna. Zbog toga su najbolji izbor suplementi koji osiguravaju tijelu maksimalnu količinu aktivnog sastojka i to u obliku koji se lako i brzo apsorbira.


Ništa bez vitamina D

Kad je riječ o jačanju imuniteta i zaštiti zdravlja dišnog sustava, takozvani sunčani vitamin je jednako važan kao i kurkumin. On pomaže u aktivaciji prirodnog obrambenog sustava i u sprečavanju infekcija. Također, potiče imunološki sustav da proizvodi veću količinu tvari koje ubijaju mikrobe. Meta analiza objavljena u stručnom časopisu British Medical Journal pokazala je da unos vitamina D smanjuje rizik za prehlade i infekcije dišnog sustava za gotovo 10 posto, a druga istraživanja su pokazala da je manjak D vitamina povezan s većim rizikom za infekcije gornjeg dišnog sustava. Jedna od glavnih uloga D vitamina u našem tijelu jest aktivacija T-stanica čiji je zadatak da prepoznaju i unište strane patogene, poput virusa i upravo to je ono što vitamin D čini ključnim za održavanje dobre funkcije imunološkog sustava.


Moćna kombinacija

S obzirom na to koliko ova dva sastojka imaju važan utjecaj na imunitet svaki za sebe, učinak je još mnogo veći kad se uzimaju u kombinaciji. Spoj kurkumina i vitamina D pomaže organizmu da ima vrlo brz odgovor u borbi protiv štetnih klica i bakterija, a ključno je da tijelo reagira brzo, učinkovito i dovoljno snažno, ali i tako da se ne iscrpi previše jer ni to nije dobro.

I upravo je to ono u čemu je ova kombinacija nenadmašna, u podršci organizmu da brzo i učinkovito reagira u borbi protiv mikroorganizama, ali i da se jednako brzo oporavi. Da si previše ne komplicirate život i ne gubite vrijeme na razmišljanje kako i koliko čega ćete uzeti da biste si osigurali najbolji učinak na imunitet i maksimalnu zaštitu u nadolazećim mjesecima, najbolje je posegnuti za dodatkom prehrani koji na optimalan način objedinjuje sve što vam je potrebno, a to je CURCUMIN FORTE+ tvrtke Almagea.

Riječ je novoj formulaciji s povećanim udjelom vitamina D, sukladno najnovijim zdravstvenim preporukama te u jednoj kapsuli dobivate vrhunsku podršku za svoj imunitet. Glavna uloga vitamina D je održavanje normalne razine kalcija u krvi kontrolirajući njegovu apsorpciju i skladištenje. Podržava rad imunološkog sustava i neophodan je za rast, razvoj i zdravlje kostiju i zubi.

Također, ovaj pripravak sadrži poseban oblik kurkumina u micelarnom obliku, zahvaljujući kojem ima izuzetno visoku bioraspoloživost u ljudskom organizmu, čak 185 puta veću od prirodnog kurkumina.




IZVORI:

Linker
20. travanj 2024 11:56