Dobrodošli u 21. stoljeće...

Doznajte koji su najčešći uzroci glavobolje. Jedan je uvijek neizbježan...

Glavobolja je najčešći tip boli koji nas pogađa. Iako se tako čini, glavobolja zapravo nije bol u mozgu. U mozgu je samo centar za bol u kojem se obrađuju živčani signali koji putuju iz različitih dijelova tijela.

 

Kako objašnjavaju stručnjaci, glava nas može boljeti zbog stezanja krvnih žila vrata i glave, zbog nedostatka kisika u mozgu ili manjka glukoze u krvi.

Može boljeti i kao posljedica ukočenosti mišića vrata i glave, prevelikog naprezanja očiju, umora, upale sinusa ili hormonskog poremećaja, ali glavobolja može biti dio kliničke slike ozbiljnih bolesti, poput moždanog udara, krvarenja u glavi ili tumora.

 

Najčešći 'okidač'

Poznato je da je stres najčešći uzrok glavobolje. Ali, glavobolja od stresa, kažu liječnici, tek je jedna od češćih vrsta glavobolje.

Glavobolju može uzrokovati i položaj glave dok vam frizer pere kosu, držanje telefona između uha i ramena ili sjedenje na stolcu koji nema potporu za donji dio leđa. Među poznatim uzročnicima su i cigarete, pojedini lijekovi, alkohol, nedostatak sna, boravak u prostorijama s jakom klimatizacijom, ali i kašalj i to zbog naprezanja i povećanja tlaka u području glave.

Može ju uzrokovati i fizička aktivnost, a iako uopće ne razmišljamo o tome, na protok krvi u mozgu i bol uslijed poremećaja istog, mogu utjecati i štetni aditivi u prerađenoj hrani punoj konzervansa.

 

Kako je liječiti?

Glavobolje se liječe analgeticima, a jedan od najčešćih izbora je  paracetamol, koji se može kupiti bez liječničkog recepta. Kod glavobolje, kao i kod drugih bolova, morate reagirati čim osjetite bol.

Uzmite Lekadol koji zahvaljujući djelatnoj tvari paracetamolu može suzbiti različite vrste bolova: glavobolju, zubobolju, menstrualne bolove, bolove uzrokovane sportskim i drugim ozljedama. Lekadol u preporučenim dozama mogu uzimati čak i osobe koje su imale čir na želucu. Obzirom da ima relativno rijetke nuspojave ukoliko se uzima na preporučeni način doziranja, poželjan je kao sastavni dio svake kućne i putne ljekarne, svake ženske torbice ili sportske torbe.

 


Više o Lekadol® proizvodima pročitajte ovdje!

Prije upotrebe pažljivo pročitajte uputu o lijeku, a o rizicima i nuspojavama upitajte svog liječnika ili ljekarnika. Plaćeni oglas o lijeku.

Svidio vam se ovaj članak? Prijavite se na Živim.hr newsletter i ne propustite slične priče!

Please don't insert text in the box below!

Možda će vas zanimati i ovo