Foto: iStock
Pozitivne promjene

Donatorska akcija 'Igraj srcem' osobama s invaliditetom olakšava studiranje

Sa željom da se podigne društvena svijest o invalidnosti uz promicanje i stvaranje društva jednakih mogućnosti, javni natječaj za stipendije u akademskoj godini 2016./2017. bit će otvoren od 5. rujna i na njega će se moći javiti svi studenti s invaliditetom s područja Republike Hrvatske.

U sklopu donatorske akcije 'Igraj srcem' poslovno-turistički kompleks Veladrion prošle godine priredio je prvi adventure golf turnir te pod geslom 'Sudjelovati znači pomagati', u suradnji s partnerima akcije, prikupio sredstva za pomoć studentima s invaliditetom kako bi im donekle olakšali studentske dane i svakodnevni život. Provedena akcija rezultirala je osiguranim stipendijama za deset studenata s invaliditetom kojima je jednogodišnje stipendije za akademsku godinu 2015. – 2016. uručila predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović.

Razvoj društva u kojem svi imaju jednake mogućnosti

- Svaki mladi čovjek u Republici Hrvatskoj ima pravo na jednake prilike i mogućnosti, na jednake uvjete života te na društvenu i profesionalnu afirmaciju. Usvajanje novih znanja i vještina, učenje i usavršavanje cilj je kojem svaka mlada osoba treba imati pristup i čemu treba težiti, a na svima nama je zadatak promicanja razvoja društva u kojem svi imaju jednake mogućnosti. Osjetljivost prema potrebitima u društvu, čini samo društvo boljim mjestom za život. Naša je dužnost promicati i stvarati društvo koje cijeni i uvažava različitosti, ali i u svakoj osobi, svakome od nas otkrivati jedinstvene vrijednosti. Samo takvim promišljanjima i ulaganjem u obrazovanje naših mladih možemo dugoročno očekivati razvitak našeg gospodarstva i prosperitet naše zemlje. Pozdravljam ovaj projekt budući je osmišljen po načelima društveno odgovornog poslovanja od strane organizatora i sponzora, kojeg su prepoznale i druge domaće tvrtke - kazala je predsjednica Grabar-Kitarović.

Podizanjem svijesti i oživljavanjem kulture humanitarnog djelovanja među poslovnim subjektima i gospodarstvenicima te željom da se na konkretan i adekvatan način pomogne ovoj izoliranoj društvenoj skupini, generalni pokrovitelj akcije ORYX Grupa i ove godine odlučio je podržati akciju čiju važnost su prepoznale i velike hrvatske tvrtke: AutoZubak, M SAN Grupa te Žito grupa. Akcija se i ove godine odvija pod visokim pokroviteljstvom predsjednice RH koja će, uz brojne osobe iz javnog i profesionalnog života, osobno sudjelovati na adventure golf turniru u Žrnovnici 02. rujna.

Promicanje civilnog društva i filantropije

- Velika nam je čast drugu godinu zaredom biti generalni pokrovitelj ove izvrsne inicijative. Imao sam priliku i čast osobno upoznati devet od ukupno deset prošlogodišnjih dobitnika stipendije te moram priznati da nisam ostao nimalo ravnodušan. Vidjeti te mlade ljude, čuti njihova razmišljanja i osjetiti ambiciju unatoč očitim otežavajućim životnim okolnostima, uistinu je nešto posebno. Ne traže nikakav poseban tretman već samo priliku da ravnopravno sudjeluju sa svima ostalima u svim životnim aktivnostima. Ako im mi ovom inicijativom barem djelomično olakšamo put ka tome, mislim da možemo reći da smo uspjeli. Nadam se da smo dosadašnjim djelovanjem već potaknuli i druge gospodarske subjekte u Hrvatskoj da prepoznaju ovu specifičnu ciljnu skupinu te da se pridruže ili pokrenu slične inicijative koje će dići kvalitetu života ovih vrijednih mladih ljudi na višu razinu - istaknuo je gospodin Ivan Zubak, predsjednik Uprave ORYX Grupe.

Akcija 'Igraj srcem' osmišljena po načelima socijalno osviještenog i društveno odgovornog poslovanja, uz promicanje civilnog društva i filantropije, poprima tradicionalni karakter te postaje platforma putem koje se nastoji senzibilizirati javnost o problemima i potrebama mladih ali perspektivnih osoba s invaliditetom.

'Ovo mi je pomoć da se uklopim u društvo'

- Prošle godine dobila sam stipendiju zahvaljujući akciji 'Igraj srcem' za studente s invaliditetom. Iznimno sam zahvalna organizatoru koji nam je to omogućio. Shvatila sam to kao pomoć da se uklopim u društvo, a isto tako danas-sutra kao obrazovana osoba da djelujem u istom. Samim time što nam je stipendije uručila naša predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović osjećala sam se tako ponosno i važno. Stipendija mi je pomogla da si lakše priuštim neke sitnice, a da ne opterećujem stalno roditelje. Doživjela sam je kao plaću koju sam na neki način zaradila. Hvala svim dobrim ljudima koji su mi to omogućili, shvatila sam da ima osoba sa puno težim problemima od mojega i da bez obzira na sve životne okolnosti svaki čovjek svojim trudom i radom može doći do cilja. Netko na malo lakši način, a ja na malo teži, ali ipak zadovoljna s ovim što mogu i imam - izjavila je prošlogodišnja stipendistica Matea Petričević.

Sa željom da se potaknu pozitivne promjene, podigne društvena svijest o invalidnosti uz promicanje i stvaranje društva jednakih mogućnosti, javni natječaj za stipendije u akademskoj godini 2016./2017. bit će otvoren od 5. rujna i na njega će se moći javiti svi studenti s invaliditetom s područja Republike Hrvatske zaključno s 30. rujna.

Linker
15. travanj 2024 20:41