Osim što će vas opustiti i razgibati, ove vježbe pomoći će i ako patite od hipertenzije.
 Foto: Shutterstock
Od četvrtka na svim boljim kioscima

Doktor u kući donosi: Vježbe za tlakaše

Ne propustite novi broj najčitanijeg magazina za zdravlje! Teme broja su i peludne alergije te novosti u liječenju migrene.


Znanost i praksa nedvojbeno su dokazali povoljan učinak joge u regulaciji krvnog tlaka. Posebno je dobra za hipertenziju jer je izvođenje jogijskih vježbi potpuno svjesno, polagano i koncentrirano.

Novi Doktor u kući, koji izlazi u četvrtak 4. travnja, donosi šest vježbi za oboljele od hipertenzije koje će pridonijeti normalizaciji tlaka, opuštanju i smirenju, poboljšanju rada svih organskih sustava i organa i boljoj kompletnoj funkciji disanja.


KOJE SU TO VJEŽBE

Joga se, naime, temelji na važnosti disanja, a kontrolom disanja opuštaju se mišići, smiruje um što sve pridonosi smanjenju krvnog pritiska u žilama što onda rezultura smanjenjem visokog tlaka. I Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) istaknula je jogu kao komplementarnu terapiju hipertenzije. Hipertenzija nastaje zbog brojnih razloga, prvenstveno ateroskleroze, poremećaja u radu bubrega, poremećaju u endokrinim žlijezdama, dijabetesu, debljini, prekomjernoj količini soli u prehrani, stresu, pušenju, nasljeđu... Jedan je od vodećih uzroka bolesti srca, infarkta, zatajenja bubrega i prerane smrti.

Procjenjuje se da svaka treća osoba ima hipertenziju, zbog skrivenih simptoma polovica ni ne zna da ima povišeni tlak, a od onih koji znaju polovica se ne liječi.

- Ohrabrujuće zvuče rezultati niza istraživanja koja pokazuju da je joga izvanredno učinkovita u reguliranju visokog tlaka. Ne samo zato što raspolaže nizom vježbi koje snižavaju tlak, nego primjerice i zbog pravila zdravog života, posebno prehrane, čije pridržavanje osigurava život s minimalnim izgledima za pojavu hipertenzije - ističu u Medical Yoga Centru.


VIŠE OD BOLI

Doktor u kući donosi vam i sve o peludnim alergijama i načinima ublažavanja simptoma - od klasičnih do alternativnih. Također ćete saznati sve o migreni; novim spoznajama, terapijama i lijekovima.

U Dežurnoj ordinaciji liječnici odgovaraju na vaša pitanja, a možete osvojiti i svoj zdravi dar.



Ne propustite paket Doktor u kući + Jutarnji list za samo 14 kuna!

Linker
06. svibanj 2024 17:37