Pazite se visokih temperatura

Dokazano je - vrućina usporava mozak!

Kako temperatura raste, pada kapacitet mozga za obradu informacija, potvrdilo je istraživanje s Harvarda. Studija ima i socioekonomsku dimenziju: ako ste presiromašni da si priuštite klima uređaj, možda ćete zaostajati u školi ili na poslu.

Kako temperatura raste, pada kapacitet mozga za obradu informacija, piše portal Bg think. Naime, studija provedena na Harvardu, koja je uključila 44 studenta, potvrdila je ono što već znamo: ljetne vrućine nam ne pomažu u razmišljanju.

Pola studenata je stanovalo u klimatiziranom stambenom prostoru, dok je druga polovica stanovala u neklimatiziranom. Svi su na svojim telefonima rješavali testove kognitivnih sposobnosti odmah nakon buđenja.

Studenti s klima uređajima su ispunili testove u razini prosjeka, dok su studenti bez klima uređaja imali 13,4 posto sporije vrijeme reakcije i 13,3 posto lošije rezultate ne testovima kognitivnih sposobnost.

 

Studija je provedena tijekom 12-dnevnog perioda u ljeto 2016. godine, za vrijeme kojeg se dogodio toplinski val u trajanju od 5 dana. Zanimljivo je da se vrućina u zatvorenim prostorima zadržala i nakon što su vanjske temperature pale. Naime, mnoge su zgrade toplinski izolirane da bi zadržale toplinu tijekom zime. Zbog toga imaju tendenciju zadržavanja vrućine, što znači da neklimatizirana zgrada može zadržati unutrašnju temperaturu i do 48 sati nakon prolaska toplinskog vala.

Studija ima i socioekonomsku dimenziju: ako ste presiromašni da si priuštite klima uređaj, možda ćete zaostajati u školi ili na poslu. U stvari, studije opetovano ovo potvrđuju.

JESTE LI ZNALI: U SAD-u postoji opsesija s klimatizacijom - 87 posto američkih domova je klimatizirano. Trenutno postoji oko 1,6 milijardi klima uređaja u svijetu, a očekuje se da će se do 2050. ova brojka upeterostručiti.

 

 

Svidio vam se ovaj članak? Prijavite se na Živim.hr newsletter i ne propustite slične priče!

Please don't insert text in the box below!

Možda će vas zanimati i ovo