Oticanje nogu može biti uzrokovano dužim stajanjem, ali može biti simptom i mnogih drugih stanja.
 Getty Images/iStockphoto
zdravlje

Dobro pogledajte svoje noge, one vam mogu ukazati na probleme s bubrezima, jetrom i srcem

Donosimo najčešće poremećaje koji zahvaćaju noge, a koji mogu ukazivati na to da nešto nije u redu s vašim unutarnjim organima.


Određene bolesti mogu dovesti do problema s nogama, tako na primjer, dijabetes može usporiti cirkulaciju krvi i dovesti do problema s krvnim žilama. Ovo su najčešći poremećaji koji zahvaćaju noge, a koji mogu ukazivati na to da nešto nije u redu s vašim unutarnjim organima.


Oticanje stopala i potkoljenica

Oticanje može biti uzrokovano dužim stajanjem, ali može biti simptom i mnogih drugih stanja. Iako se može pojaviti na bilo kojem dijelu tijela, oticanje je najčešće na rukama, stopalima, nogama...

Mogući uzrok:

  • Bolesti srca - mnoge bolesti srca uzrokuju da tekućina 'zaglavi' u nogama i potkoljenicama.
  • Problemi s venama - vene mogu početi pumpati krv na nepravilan način pa se krv skuplja u nogama.
  • Problemi s limfnim sustavom - limfni čvorovi pomažu u prenošenju tekućine po tijelu. Kada dođe do blokade limfnog sustava, noge i ruke otiču. Koža također može postati tvrđa i deblja nego inače.
  • Problemi s jetrom - oticanje može biti uzrokovano nesposobnošću jetre da stvori dovoljno proteina u krvi.
  • Problemi s bubrezima - bubrezi koji ne funkcioniraju ispravno ne uklanjaju dodatnu tekućinu iz tijela. To dovodi do retencije natrija koja uzrokuje oticanje u vašim gležnjevima, nogama i rukama. Oticanje donjih dijelova tijela također može signalizirati srčanu i jetrenu bolest ili probleme s venama. Ponekad uzimanje lijekova, smanjenje soli i uklanjanje viška tekućine u tijelu može zaustaviti oticanje. Ako vam to ne pomogne, potrebno vam je zasebno liječenje.


Plava ili ljubičasta boja kože na nogama

Vjerojatno ste svi primijetili da tijekom hladnijih mjeseci koža može postati plava. Ali postoje stanja u kojima nožni prsti mogu promijeniti boju, čak i kad je toplo.

Mogući uzroci:

Postoji stanje koje se zove 'sindrom plavih nožnih prstiju', odnosno stanje kada su krvne žile blokirane. Mnoge žene imaju hladne ruke i stopala, ali ako su vam prsti često izrazito hladni, ako plave ili trnu to bi mogao biti Raynaudov sindrom. On utječe na cirkulaciju u ekstremitetima i može biti jedan od znakova lupusa.


Neobjašnjive modrice na nogama

Osim kad se udarite, postoje stanja kad se modrice pojavljuju nasumično bez ikakvog objašnjenja.

Mogući uzroci:

  • Bolest jetre
  • Neke autoimune bolesti
  • Upala krvnih žila
  • Poremećaji krvarenja

Kad je vrijeme za liječnika:

Zbog nekoliko neobjašnjivih modrica ne trebate se brinuti. No, u rijetkim slučajevima, one mogu biti znak ozbiljne bolesti, poput dijabetesa tipa 2 ili leukemije.

1. Ako ste primijetili nešto neobično, odnosno da vam se odjednom počinju stvarati hematomi po tijelu ili da oni više ne nastaju samo uslijed udarca, iako i blagog, nego da nastaju spontano, trebali biste potražiti liječničku pomoć i obaviti potrebne pretrage kako bi se utvrdilo o kojem je problemu riječ.
2. Ako mislite da vam je ispod masnice slomljena kost.
3. Ako uzimate lijekove protiv zgrušavanja krvi i primijetite masnice kojima ne znate uzrok.
4. Ako otiče i izaziva jak bol.
5. Ako ne nestane nakon dva tjedna, odnosno ako nakon četiri tjedna potpuno ne izblijedi.
6. Ako je bolna, a nalazi se ispod nokta na ruci ili nozi.
7. Ako vam je masnica nastala iznad oka, možete očekivati da se podljev proširi i ispod oka. Provjerite možete li pomicati zjenicu u svim smjerovima i vidite li isto kao i ranije, pa ako možete sve navedeno i nemate glavobolju, posjeta liječniku nije neophodna.


Crveni osip na nogama

Kožni osip može biti svijetlocrvene, crvene, tamnocrvene pa čak i ljubičaste boje. U nekim slučajevima može izazvati svrbež, što može ukazivati na alergijsku reakciju. U drugim slučajevima to može biti simptom ozbiljne bolesti poput upale krvnih žila ili neke autoimune bolesti poput lupusa ili reumatoidnog artritisa.


Paučinaste vene

Paučinaste vene se mogu pojaviti tijekom trudnoće, zbog pretilosti ili nedovoljne tjelovježbe. Vrlo često je simptom proširenih vena i ponekad možete osjetiti bol u tom području.

ČITAJTE I: Proširene vene ne treba ignorirati, evo kako ih lako liječiti



IZVOR:
brightside.me, webmd.com

Linker
05. ožujak 2024 20:28