Većina pacemakera ugradi se upravo muškarcima - mi smo pronašli trojicu koji su presretni zbog toga jer im je pružio novu priliku za život...
Povjerljivo

Dobili su priliku za novi život i dobro je koriste!

Trajni elektrostimulatori srca, poznatiji kao pacemakeri, vrlo su često jedino rješenje za pacijente sa srčanim oboljenjima, posebno za bolesnike sa sporim otkucajima srca ili one s aritmijom.

Prvi pacemaker u svijetu ugrađen je 1958., a u Hrvatskoj je prva operacija ugradnje elektrostimulatora srca izvedena 1963. Danas je to vrlo čest zahvat, a podaci pokazuju kako je svake godine sve više pacijenata s ugrađenim pacemakerom. Većina pacijenata kojima je on potreban muškarci su stariji od 64 godine. Mi smo razgovarali s trojicom.

DAVOR ILIJAŠ (87), Vodice, umirovljenik - operiran prije 11 godina

Bez razloga sam padao u nesvijest, a danas sam cijele dane na brodu

Imam tri ljubavi - brod, maslinik i turizam. Sada mogu uživati u njima - govori nam 87-godišnji umirovljenik iz Vodica kojeg je vrlo teško uhvatiti. Nakon ugradnje pacemakera stalno je u pokretu.

Vrlo često zna i zaboraviti da ima ugrađen elektrostimulator srca.

- Da ne moram ići na kontrole, ne bih ni znao da imam ugrađen uređaj. Ne osjećam ga, a nemam nikakvih zdravstvenih poteškoća. Aktivan sam, koliko mogu biti u svojim godinama i spavam kao beba - kaže nam Davor Ilijaš, kojem je pacemaker ugrađen prije 11 godina u Zagrebu. Nakon toga, kaže, kvalitetnije živi.

Snimio: Nikša Stipaničev/EPH
Nakon ugradnje pacemakera, simpatični Davor kaže kako više nema problema, ako izuzmemo one koji dođu s godinama, šali se.

Prije ugradnje elektrostimulatora srca imao je mnogo zdravstvenih problema, a često je bez razloga padao u nesvijest.

- Često sam padao u nesvijest i to je jako teško padalo mojoj obitelji. Jedne večeri sam se onesvijestio i odvezli su me na hitnu u Šibenik. Nakon što sam proveo dva dana u bolnici, doktor mi je rekao da sam 'zreo' za ugradnju pacemakera te me je poslao u Zagreb na pretrage - prisjeća se Davor Ilijaš. Sjeća se kako su mu operaciju zakazali za jednu srijedu, no premještena je za ponedjeljak.

- Vjerojatno su doktori imali razlog zašto su me operirali ranije - kaže Davor Ilijaš i dodaje kako je operacija protekla bez komplikacija te od tog ponedjeljka nema nikakvih zdravstvenih problema.
- Barem onih koje su povezane sa srcem. A ostalo neću ni govoriti, godine nose svoje - kroz šalu kaže Davor Ilijaš, čija je obitelj odahnula otkad je ugradio pacemaker i više se nikada nije onesvijestio.


DRAGUTIN MARIJAN (73), Zaprešić, umirovljenik - operiran prije 4 godine

Sada hodam bez zaduhe, ali se i zdravo hranim

Oduvijek sam bio aktivan. Sa suprugom sam šetao četiri-pet kilometara na dan, no uvijek bih se zadihao. Pratili su me i drugi zdravstveni problemi - visoki tlak koji stalno varira, aritmija i često mi nije bilo dobro. Kada sam otišao doktoru, rekao mi je kako je najbolje da ugradim pacemaker - kaže Dragutin Marijan, kojem je u ožujku 2012. ugrađen trajni elektrostimulator srca.
- Od tada sam se preporodio. Sada imam kvalitetan život, godišnje idem na kompletnu kontrolu i nalazi su mi dobri. Doktori su mi rekli kako će moj pacemaker moći funkcionirati još sedam godina - dodaje Dragutin Marijan, koji je već dva sata nakon operacije šetao po sobi.

Snimio: Tomislav Krišto/EPH
Samo dva sata nakon operacije ovaj je vitalni umirovljenik već šetao po svojoj bolničkoj sobi, a veseli ga što će sa svojim "prijateljem" živjeti još sedam godina.

- Tlak mi se popravio, nekada sam pio tablete za aritmiju, a današnja medicina me riješila i toga. Sada samo pijem tablete protiv zgrušavanja krvi i to je to. Svi su mi govorili kako ću osjećati aparat, ali uopće ga ne osjećam. Kao da ga nemam - kaže Dragutin Marijan.

- Sada mnogo bolje hodam. Nema zaduhe i mogu držati korak s ostalima. Prije sam kaskao, a sada pratim tempo. Pazim i na prehranu. Jedem mnogo voća i povrća, mrkvice, celera, a i svakodnevno pijem čaj - dodaje Dragutin Marijan.


GORAN PEZELJ (61), Lički Osik, umirovljenik - operiran prije tri godine

Osjećao sam nemoć i stalno sam se znojio, a nakon operacije život mi se potpuno promijenio

Osjećao sam nemoć, stalno sam se znojio te sam punih pola godine padao u nesvijest. Nekoliko puta sam išao u bolnicu u Gospić jer sam trebao operirati bruh, ali se na pretragama pokazalo da imam i problema sa srcem. Otišao sam na dodatne pretrage u Zagreb, u KBC Sestara milosrdnica, gdje su me i operirali - prisjeća se Goran Pezelj iz Ličkog Osika, koji dodaje kako mu je ugradnja pacemakera prije tri godine promijenila život.

Snimio: Jure Mišković/EPH
Jedino što ga podsjeti da ima problem sa srcem je tabletica koju mora popiti svakog jutra, no nikakve tegobe više ne osjeća.

Operacija je, kaže, trajala 45 minuta, tijekom kojih je cijelo vrijeme razgovarao s doktorom, a danas bih radije ponovno išao na tu operaciju nego vadio zub.

- Kad su me vratili u sobu, osjetio sam bistrinu u očima. Odmah sam vidio promjenu - kaže umirovljenik koji često ide trčati, ali zaigra i nogomet te boća s prijateljima.

- Mogu raditi sve što želim i ono što prije nekoliko godina nisam mogao. Jedino što me podsjeti da imam slabo srce su tablete koje popijem nakon buđenja, ali to mi je već postala navika. Stalno sam u ribolovu, berem gljive, a obavljam i fizičke poslove u selu - kaže Goran Pezelj, koji je zahvalan svima u Vinogradskoj bolnici jer su mu, kako kaže, potpuno promijenili život.
- A nalazi su mi sve bolji i bolji - smije se umirovljenik iz Ličkog Osika.


Vaše mišljenje nam je važno!

Imate li vi zdravstvenih problema sa srcem ili možda ugrađeni pacemaker? Ili još uvijek razmišljate trebate li se podvrgnuti ovoj operaciji? Pišite nam o svojim iskustvima, možda baš vaša priča pomogne nekome.

1 šalica skuhane integralne riže
1,5 šalica bademovog ili lješnjakovog mlijeka
½ šalice prženih i oguljenih lješnjaka
3 žlice kakaa
prstohvat soli
5 datulja
1 žlica kokosova šećera ili nekog drugog prirodnog sladila po potrebi
prstohvat vanilije
1 žličica soka od limuna

Priprema:

  1. Ubacite sve sastojke u blender i blendajte dok kremica ne postane potpuno glatka.
  2. Ako treba dodajte još malo mlijeka.
  3. Ja sam je servirala sa trešnjama, a bilo bi super i sa borovnicama ili jagodama.

Naravno, ako vam se ne sviđa kombinacija čokolade i voća, možete probati i konzervativniju varijantu, recimo sa nasjeckanim lješnjacima ili bademima i komadićima čokolade.

Linker
13. travanj 2024 06:18