Muškarac s mnogo braće ima veću vjerojatnost da ima sinove, a muškarac s mnogo sestara ima veće izglede da dobije kćeri.
 Foto: Istock
Novo istraživanje

Dječak ili djevojčica? Odluka je u očevim genima

Muškarci od svojih roditelja nasljeđuju sklonost da imaju više sinova ili više kćeri.

Najnovija studija Sveučilišta Newcastle u Velikoj Britaniji obuhvatila je tisuće obitelji i odlučila pomoći budućim roditeljima u utvrđivanju hoće li imati mušku ili žensku djecu. Corry Gellatly, znanstvenik na tom sveučilištu, dokazao je da muškarci zapravo od svojih roditelja nasljeđuju sklonost da imaju više sinova ili kćeri.

To znači da muškarac s mnogo braće ima veću vjerojatnost da će imati sinove, a muškarac s mnogo sestara ima veće izglede da dobije kćeri.

Spolna situacija u obitelji

Istraživanje je obuhvatilo 927 rodoslovnih stabala, sadrži informacije o 556.387 ljudi iz Sjeverne Amerike i Europe, a sežu u čak 1600. godinu.

- Proučavanje obiteljskih stabala pokazalo je da se vjerojatnost da roditelji dobiju djevojčicu ili dječaka nasljeđuje, jer je dokazano da muškarci imaju veću vjerojatnost da imaju sinove ako imaju više braće, ali imaju veću vjerojatnost da imaju kćeri ako imaju više sestara. Međutim, kod žena to pravilo ne vrijedi i kod njih to nije moguće predvidjeti - kazao je Gellatly.

Kako funkcionira to s genima? Muškarci određuju spol bebe ovisno o tome ima li njihova sperma X ili Y kromosom. X kromosom kombinira se s majčinim X kromosomom i tako nastaje ženski plod (XX), a kada se Y kromosom kombinira s majčinim X kromosomom, plod će biti muški (XY). Studija Sveučilišta Newcastle upućuje i na to da još neotkriveni gen kontrolira hoće li čovjekova sperma sadržavati više X ili više Y kromosoma, što utječe na djetetov spol. U studiji se dalje pojašnjava da se gen sastoji od dva dijela - alela, a po jedan se nasljeđuje od svakog roditelja.

U svom radu Gellatly ukazuje na to kako je vjerojatno da muškarci nose dvije različite vrste alela, što rezultira s tri moguće kombinacije u genu koji kontrolira omjer X i Y kromosoma u spermi.

Muškarci koji imaju više Y kromosoma u spermi imaju više sinova. Oni koji imaju otprilike jednak broj X i Y kromosoma u spermi imaju približno jednak broj sinova i kćeri, a oni s više X kromosoma imaju više kćeri. Kako proizlazi iz studije, muškarci su ti koji utječu na spolnu situaciju u obitelji.

Linker
26. travanj 2024 01:04