veliko otkriće

Disfunkcija crijeva uzrokuje autistične poremećaje

Dosad se sumnjalo da su upale u crijevima presudne u pogrešnom odgovoru našeg obrambenog sustava, a sada je dokazan i negativan utjecaj na mozak. Utvrđeno je da je mikrobiom glavni uzrok u određivanju sklonosti autističnim poremećajima.

 

Mikrobiom majke u trudnoći glavni je uzrok rizika za razvoj poremećaja iz autističnog spektra, dokazali su znanstvenici s University of Virginia School of Medicine (UVA) tako što su na laboratorijskim miševima uspjeli spriječiti razvoj autizma blokiranjem upalne molekule interleukina-17a, koju stvara imunosni sustav.

Uskoro će se provesti i testiranja na ljudima.

 

NEUROLOŠKI RAZVOJ

Dio znanstvene zajednice i laici dosad su bili uvjereni da autizam uzrokuje cjepivo u obaveznom kalendaru cijepljenja djece. Također se sumnjalo da su upale u crijevima presudne u pogrešnom odgovoru našeg obrambenog sustava, a sada je dokazan i negativan utjecaj na mozak.

- Utvrdili smo da je mikrobiom glavni uzrok u određivanju sklonosti autističnim poremećajima, što znači da bismo mogli ciljati mikrobiom majke ili upalnu molekulu IL-17a. Molekula bi se mogla također koristiti kao biomarker za rano dijagnosticiranje - rekao je dr. sc. John Lukens s Odjela za neuroznanosti na UVA.

Mikrobiom je naziv za zajednicu svih mikroorganizama koji žive na nama i u nama zajedno s njihovim ukupnim genetskim materijalom. Pojedinu osobu naseljava između 150 i 400 vrsta mikroba, a najviše ih je u probavnom sustavu, gdje većinom imaju pozitivnu ulogu.

Poremećaji u funkcioniranju mikrobioma mogu biti uzrok brojnih bolesti, pogotovo nekih autoimunih, poput ulceroznog kolitisa ili Crohnove bolesti, a poznato je i da je faktor rizika za autizam u genetici i u okolišu.

Tim s UVA pokazao je da nezdravi mikrobiom majke može uzrokovati probleme u neurološkom razvoju djeteta. Dobro je to što se na mikrobiom može relativno lako utjecati pravilnom prehranom, probioticima i presađivanjem uzoraka zdravih fekalija. Svim tim tehnikama može se uspostaviti zdrava ravnoteža među mikroorganizmima u probavnom sustavu. Drugi pristup je blokiranje IL-17a, ali je to rizičnije, odnosno može imati i neželjene posljedice, jer ta upalna molekula ima važnu ulogu u obrani organizma od upalnih procesa.

 

Svidio vam se ovaj članak? Prijavite se na Živim.hr newsletter i ne propustite slične priče!

Please don't insert text in the box below!

Možda će vas zanimati i ovo