Motivacija prije svega

Dijeta nije dovoljna - za skidanje kilograma promijenite svoj životni stil

Vani je zatoplilo i jakna vam više nije potrebna. No, ipak ju odjenete nakon što se ujutro pogledate u ogledalo jer vas šlaufić oko struka neugodno bode u oči.

"Moram na dijetu", prva je misao koja vam prolazi glavom. Odmah planirate kako ćete gladovati iduća dva tjedna i na brzinu skinuti 5 kilograma. Sve to do podneva pada u vodu s prvim osjećajem gladi. U čemu je greška, pitate se. Svatko tko je uspješno i dugotrajno skinuo kilograme zna tajnu – nije toliko važno odlučiti se na pravu dijetu koliko je važno stvarno promijeniti životni stil.

Ljudi najčešće požele promjenu jer su nezadovoljni i nekim drugim dijelovima svog života, ne samo vanjskim. Iako je onaj majušni bikini kojeg ste planirali odjenuti ovog ljeta isto vrlo dobar motivator. Odmah na početku računajte da će proces promjene trajati dugo i da će biti naporan. Najbolje se priključiti nekoj grupi koja također prakticira istu dijetu, odnosno sličan način prehrane. Tako će vam biti lakše svladavati iskušenja, a dobit ćete i pokoji dobar savjet.

Evo još nekoliko savjeta kako se motivirati:

1. Ne mučite se

Pri odabiru dijete gledajte koliko se ona uklapa u vaš stil života. Ako mrzite meso ili jaja nemojte birati onu u kojima su te namirnice osnova. Primjerice, LCHF prehrana je odlična jer, ako obožavate kolače, i dalje ih možete raditi samo sa biranim namirnicama.

2. Slobodno maštajte o omiljenim trapericama

Trenutak kad napokon uđete u traperice koje su već godinama skrivene na dnu ormara je neprocjenjiv. Nemojte ih navlačiti svaki dan i mučiti se. Rezultati neće doći preko noći. Pričekajte mjesec dana i ugodno iznenadite sami sebe.

3. Bit ćete zdraviji

S manje kilograma smanjujete rizik od brojnih bolesti. Sigurno će vam se ublažiti bolovi u nogama ako ih imate. Također, više nećete ostajati bez daha nakon deset stepenica. Općenito ćete se osjećati gipkije i poletnije.

4. Postat ćete hrabriji

Ako imate višak kilograma vjerojatno niste oduševljeni sa sve manje krpica na nama koje donosi toplo vrijeme. Mršaviji ćete napokon moći uživati u ljetnim haljinama i uskim majicama. Jednom kada postignete svoj cilj i novi izazovi će vam se činiti lakše ostvarivi.

5. Dijetu ćete prekrižiti s liste želja

Ako ste se godinama borili s kilogramima napokon ćete prestati imati taj neugodan teret na leđima. Moći ćete ponosno reći da ste jednu odluku uspjeli istjerati do kraja.

6. Ne čekajte idući ponedjeljak

Ako ste stvarno odlučni u promjeni krenite već danas. Čim pomišljate da ćete nešto napraviti od sutra ili idućeg ponedjeljka, uz objašnjenje 'samo da pojedem još ovaj divovski kolač', vjerojatno ništa od vaših velikih planova. Ako niste spremni jednostavnije je prihvatiti sebe kakvi jeste i ne mučiti se.

Sad kad sve znam, idem i ja na dijetu. Javim vam kako ide krajem lipnja ;)

 

Svidio vam se ovaj članak? Prijavite se na Živim.hr newsletter i ne propustite slične priče!

Možda će vas zanimati i ovo