Znanstvenici smatraju kako bi nova klasifikacija omogućila liječnicima da personaliziraju terapije i smanje rizike komplikacija.
 Foto: iStock
Novo otkriće

Dijabetes treba kategorizirati u pet tipova

Švedski i finski znanstvenici smatraju da bi šećernu bolest tipa 2 trebalo razvrstati na četiri kategorije - dvije ozbiljnije i dvije blage, dok bi šećerna bolest tipa 1 ostala definirana kao i do sada.

Bolje liječenje šećerne bolesti uvjetovano je individualnim pristupom svakom pacijentu, a nakon otkrića švedskih i finskih znanstvenika liječenje bi se trebalo još više poboljšati.

Oni, naime, tvrde da bi se dijabetes trebao kategorizirati u pet tipova, a ne u dva, kao sada.

U čemu je razlika

Dijabetes tipa 1 je autoimuna bolest u kojoj organizam ne proizvodi inzulin i koju bi trebalo nazvati ozbiljni autoimuni dijabetes, a šećernu bolest tipa 2, od koje boluje oko 90 posto pacijenata i povezuje se s nezdravim životnim navikama, trebalo bi podijeliti na četiri kategorije - dvije ozbiljnije i dvije blage.

Prva je ozbiljan nedostatak inzulina, a uključio bi one s visokim šećerom u krvi, malom proizvodnjom inzulina te umjerenom rezistencijom na inzulin. Drugi tip je ozbiljan na inzulin rezistentni dijabetes te je uglavnom povezan pretilošću. Treći je tip blaži dijabetes povezan s debljinom koji uključuje debele pacijente, ali je to kod njih manje ozbiljno stanje i uključuje pritom ljude koji se razbole u relativno mlađoj dobi. Zadnja bi grupa predstavljala blagi dijabetes povezan uz starenje.

- Trenutna dijagnostika i klasifikacija dijabetesa je nedovoljna. Utvrđivanje svih ovih podtipova bolesti pomoći će liječnicima da personaliziraju terapije i smanje rizike komplikacija u budućnosti - smatraju znanstvenici.

Linker
19. travanj 2024 19:47