Intenzivno mršavljenje

Dijabetes s poremećajem štitnjače

PITANJE:
Imam 32 godine i problem s dijabetesom i štitnjačom. U posljednje vrijeme sam dosta smršavjela. Šećer u krvi je između 6 i 10 mmol/L. Držim dijetu. Jesu li to visoke vrijednosti?

Klara O., Zagreb

ODGOVOR:
Šećerna bolest je dugoročna, progredirajuća bolest s višestrukim komplikacijama na malim i velikim krvnim žilama, s visokim obolijevanjem i smrtnošću od kardiovaskularnih oboljenja. Mnoge komplikacije se mogu izbjeći, ublažiti i/ili odgoditi pravodobnim otkrivanjem, prevencijom i liječenjem šećerne bolesti. Dokazano je da se promjenom stila života (dijeta, redovita fizička aktivnost, regulacija tjelesne težine) može spriječiti šećerna bolest tipa 2 u nekih osoba, odnosno tim se mjerama može održavati dobra regulacija šećera u krvi. Dobrom regulacijom šećera u krvi mogu se spriječiti komplikacije šećerne bolesti, koje i jesu glavni problem ove bolesti.

Ciljevi kontrole u oboljelih od šećerne bolesti su vrijednosti šećera što bliže normalnima: šećer natašte 5,5 do 6,5 mmol, a dva sata nakon jela manji od 7,8, u mlađih osoba, bez komplikacija šećerne bolesti i bez drugih težih oboljenja. Nešto više vrijednosti šećera preporučuju se za starije osobe s komplikacijama i drugim pridruženim oboljenjima. Vaše vrijednosti šećera prelaze ciljne vrijednosti, stoga je potrebna redovita liječnička kontrola i kontrola određenih parametara (šećer natašte, šećer dva sata nakon jela, HbA1c, masnoća u krvi, provjera jetrene, bubrežne funkcije, albumin/kreatinin - biljeg bubrežnog oštećenja). Kad zakažu nefarmakološke mjere, u liječenje šećerne bolesti uključuju se lijekovi. Kako navodite da se liječite dijetom, pretpostavljam da se radi o tipu 2 šećerne bolesti.

Regulacija tjelesne težine jedna je od glavnih sastavnica dobrog liječenja šećerne bolesti tipa 2. Autoimune bolesti štitnjače danas su u porastu i nerijetko se javljaju i u osoba s dijabetesom, stoga se sve češće kontroliraju parametri funkcije štitnjače u oboljelih od dijabetesa. Gubitak težine može biti posljedica prekomjernog rada štitnjače. Postoji i autoimuna šećerna bolest tipa 1 u odraslih, koja se sporo razvija i po svojim karakteristikama u početku upućuje na tip 2 šećerne bolesti.

Radi evaluacije stanja štitnjače i dijabetesa i liječenja savjetujem endokrinološku dijabetološku obradu u Sveučilišnoj klinici "Vuk Vrhovac".

Linker
19. travanj 2024 00:13