Iako nije ugodno rano prestati dojiti, pedijatar će vas uputiti kako djetetu nadomjestiti majčino mlijeko
 Foto: iStock
Nedostatak mlijeka

Dijabetes diktira hoće li majka i koliko moći dojiti

Majke koje su bolovale od gestacijskog dijabetesa prekidaju s dojenjem puno ranije nego je to uobičajeno, a to je upravo zbog manjka mlijeka

Kod žena koje su za vrijeme trudnoće imale dijabetes postoji veća šansa da će imati manju zalihu mlijeka za dojenje. Niame, prethodne studije pokazale su da postoji povezanost pretilosti kod žena s inzulinskom rezistencijom, a čini se da pretilost dovodi i do smanjenja mlijeka za dojenje.
Dojenje ima veliku važnost za svako dijete i majku, iako dokazano je da one majke koje su bolovale od gestacijskog dijabetesa prekidaju s dojenjem puno ranije nego je to uobičajeno, a to je upravo zbog manjka mlijeka. Pedijatrica dr. Sarah Riddle iz Cincinnatia (Cincinnati Children's Hospital Medical Center) analizirala je podatke od 641 žena koje su bile u centru između lipnja 2011. i svibnja 2013. godine. Sve sudionice ovog istraživanja rodile su unutar 90 dana i sve su željele dojiti.
U istraživanju su grupirani podaci prema skupinama kao što su: majke koje su dojile bez poteškoća, majke koje su bolovale od gestacijskog dijabetesa te one koje su prijavile smanjenju količinu mlijeka za dojenje. Rezultati su pokazali kako je gotovo 15% majki koje su imale manje mlijeka za dojenje bolovale od gestacijskog dijabetesa. Dr. Riddle smatra kako abnormalno djelovanje inzulina može uzrokovati poteškoće u uspostavljanju i održavanju proizvodnje mlijeka; uz naglasak kako je potrebno još istraživati kako bi se dobili precizniji rezultati.
Tim stručnjaka koji je proveo ovu analizu smatra kako će se ovom spoznajom pospješiti daljnje strategije i istraživanja kako bi se majkama omogućilo da mogu imati što više mlijeka i kroz što duži period.

Linker
16. travanj 2024 14:48