Prirodni pripravci mogu biti od pomoći
 Getty Images/iStockphoto
zdravlje iz prirode

Devet čajeva koji mogu blagotvorno djelovati na želudac i probavu

Mnoge vrste čajeva mogu pomoći kod mučnine, grčeva, nadutosti, plinova ili probavnih smetnji.


Muče vas kiselina i žgaravica, vjetrovi ili nadimanje, gastritis...? Pokušajte s prirodnim pripravcima koji mogu pomoći.


Pepermint

Pepermint, zelena biljka iz biljke Mentha piperita, dobro je poznata po osvježavajućem okusu i sposobnosti smirivanja uznemirenog želuca.

Studije su pokazale da mentol, spoj u metvici, poboljšava probavne probleme.

Ulje paprene metvice ponekad se koristi za poboljšanje sindroma iritabilnog crijeva, upalnog stanja koje utječe na debelo crijevo i može uzrokovati bolove u trbuhu, nadutost, plinove i druge neugodne simptome.


Đumbir

Spojevi u đumbiru, poznati kao gingeroli i šogaoli, mogu pomoći u poticanju kontrakcija i pražnjenja želuca. Dakle, začin može pomoći kod mučnine, grčeva, nadutosti, plinova ili probavnih smetnji.


Korijen encijana

Različite sorte korijena encijana stoljećima se koriste za poticanje apetita i liječenje želučanih bolesti. Učinci korijena encijana pripisuju se njegovim gorkim spojevima, poznatim kao iridoidi, koji mogu povećati proizvodnju probavnih enzima i kiselina.


Komorač

Komorač je biljka koja dolazi iz cvjetnice koja je znanstveno poznata kao Foeniculum vulgare. Ima okus sladića i može se jesti sirovo ili kuhano. Studije su pokazale da komorač pomaže u prevenciji čira na želucu. Ta je sposobnost vjerojatno posljedica antioksidativnih spojeva biljke, koji se mogu boriti protiv oštećenja povezanih s razvojem čira.


Korijen anđelike

Angelica je cvjetnica koja raste po cijelom svijetu. Ima zemljani, pomalo sličan okus celeru. Iako su se svi dijelovi ove biljke koristili u tradicionalnoj medicini, korijen anđelike - posebno može pomoći probavi


Maslačak

Ekstrakti maslačka sadrže spojeve koji mogu pospješiti probavu potičući kontrakcije mišića i promičući protok hrane iz želuca u tanko crijevo.


Sena

Studije su pokazale da je sena vrlo učinkovit laksativ i kod djece i kod odraslih koji imaju zatvor iz različitih uzroka.


Korijen bijelog sljeza

Polisaharidi iz korijena sljeza mogu pomoći stimulirati proizvodnju sluzi za proizvodnju stanica koje oblažu probavni trakt. Osim što povećava proizvodnju sluzi i prekriva grlo i želudac, korijen bijelog sljeza može imati antioksidativna svojstva koja pomažu u smanjenju razine histamina, spoja koji se oslobađa tijekom upale. Kao rezultat, može zaštititi od čira.


Crni čaj

Crni čaj dolazi iz biljke Camellia sinensis te se može pohvaliti s nekoliko zdravih spojeva. To uključuje tearubigine koji mogu poboljšati probavne smetnje i teaflavine koji djeluju kao antioksidanti i mogu zaštititi od čira na želucu.


Mjere opreza

Iako se biljni čajevi obično smatraju sigurnim, budite oprezni kada dodajete novu vrstu čaja u svoje dnevne rituale. Biljni čajevi mogu uzrokovati neugodne nuspojave poput proljeva, mučnine ili povraćanja ako se prekomjerno konzumiraju.

Linker
06. ožujak 2024 06:54