U određenim godinama, a pogotovo ako nemaju partnera, stariji od 65 godina nerijetko se osjećaju zaboravljeno i beskorisno.
 Foto: iStock
Poremećaj raspoloženja

Depresija kod starijih povećava smrtnost, ima netipične simptome i teže se liječi

Kada se prepozna, ova je bolest izlječiva, stoga se posvetite svojim starijim članovima obitelji kako biste na vrijeme reagirali i pomogli.

Kod osoba starijih od 65 godina depresija je najčešći mentalni poremećaj. Kod njih je depresija osobito opasna jer znatno utječe na smrtnost, posebno stoga što povisuje rizik za samoubojstvo - dvostruko je veći nego u osoba mlađe dobi, ali povećava i smrtnost te obolijevanje od drugih bolesti.

- Rizik za depresiju u ovoj dobi mogu povećati brojne promjene u životu kao što su, primjerice, preseljenje u dom za starije, umirovljenje, kronične bolesti ili bol, odlazak djece, smrt bliske osobe ili supružnika, gubitak samostalnosti u kretanju ili npr. u nabavi potrepština - kaže psihijatrica dr. Marija Kušan Jukić iz Nastavnog zavoda za javno zdravstvo "Dr. Andrija Štampar".

Rizični faktori

Dokazani rizici za depresiju u starijoj dobi su ženski spol, narušeno zdravlje, gubitak samostalnosti i nepostojanje adekvatne podrške i pomoći od bliskih osoba ili institucija, a postoje i djelomični dokazi da su usamljenost, postojanje depresije u obitelji i žalovanje također rizični čimbenici za depresiju u starijoj dobi.

- Važno je depresivne simptome prepoznati što ranije i početi liječenje, najčešće u ambulantama, a bolničko liječenje tek u slučaju teških depresivnih epizoda sa suicidalnim mislima i izrazitim odbijanjem tekućine i hrane - kaže dr. Kušan Jukić. Napominje i da je kod propisivanja terapije lijekovima važno voditi brigu o nuspojavama i interakcijama lijekova s obzirom na to da starije osobe redovito uzimaju četiri do šest lijekova za druge bolesti - dijabetes, povišeni krvni tlak, masnoće... Potrebno je razmotriti i preporučiti i druge metode liječenja - psihoterapiju, psihosocijalne intervencije, bihevioralne mjere, muzikoterapiju, terapiju svjetlom, transkranijalnu magnetsku stimulaciju, duhovnost.

Uz uobičajene simptome depresije kao što su sniženo raspoloženje koje traje dulje od dva tjedna, osjećaj besperspektivnosti, gubitak volje i interesa, kod starijih treba tragati za nekim drugim neuobičajenim simptomima depresije:

• konstantne pritužbe na bolove (glave, nogu, leđa, srca, želuca), umor, usporenost, gubitak apetita, poteškoće s usnivanjem, zamagljenje vida, tjeskoba, vrtoglavica, gubitak ili porast tjelesne mase

• razdražljivost, promjene raspoloženja, uporno prigovaranje, ništa što se učini za osobu nije dovoljno dobro

• poteškoće u koncentraciji i pamćenju, pretjeran osjećaj tuge, nemogućnost uživanja u ranijim aktivnostima

• učestali posjeti liječnicima bez poboljšanja stanja uz zadovoljavajuće nalaze pretraga

• pričanje o beskorisnosti, "ne vrijedi više nikome", pretjeran osjećaj krivnje i bezrazložno opterećivanje okoline svojim zahtjevima.

Foto: iStock
Starost nije razlog da odustanemo od sebe, bez obzira na sve probajte se više družiti, kretati, smijati, provoditi vrijeme onako kako ste i s kim ste oduvijek htjeli.

Kako je spriječiti

Fizička aktivnost jedan je od najmoćnijih alata u prevenciji depresije i poremećaja raspoloženje. Dr. sc. Marija Kušan Juki, spec. psihijatar iz Nastavnog zavoda za javno zdravstvo dr. Andrija Štampar, savjetuje starijima (i mlađima) da se više kreću i druže.

- Idite u park, na tržnicu, prijateljima. Nastojte ostati povezani s drugim osobama, članovima obitelji, prijateljima. Održavajte veze telefonom ili e-mailom. Komunicirajte. Sudjelujte u aktivnostima koje vas vesele kao što su ples, društvene igre, izleti, volonterski rad. Preporučuje se i da imate kućnog ljubimca o kojem ćete se brinuti i redovito boraviti na otvorenom. Učite nove vještine, strane jezike, kako se služiti računalom, internetom. Uživajte u šalama i dobrim pričama. Nastojte se hraniti zdravo - preporučuje psihijatrica Kušan Jukić.

Čini se, kaže, da dostupnost bližnjih nije toliko važna kao doživljaj bliskosti i podrške. Nadalje, važni su mehanizmi suočavanja osobe sa stresnim okolnostima kao što je, na primjer, gubitak pokretljivosti ili gubitak partnera.

Ambivalencija i nesigurnost kao crte ličnosti povećavaju rizik od depresivnih reakcija. Također se pokazalo da duhovnost, bez obzira na to radi li se o zapadnoj ili istočnoj kulturi, kao i pozitivni događaji kao što je rođenje unučeta, mogu pružiti zaštitu od depresije u starijoj dobi.

Linker
19. travanj 2024 08:07