Imate li zdravu težinu

Debljina uništava srce polovice odraslih

Debljina može povećati rizik od razvoja srčanih bolesti na nekoliko načina. Osjetno povećava rizik za nastanak visokog krvnog tlaka i dijabetesa, čak i deset puta više u odnosu na osobe normalne tjelesne težine.

 

Debljina je već i sama po sebi bolest te faktor rizika za veći broj drugih, po život opasnih bolesti. Njezin utjecaj trebalo bi vrlo ozbiljno shvatiti jer je odavno dosegla epidemijske razmjere. U Europi više od polovice osoba starijih od 18 godina ima prekomjernu tjelesnu masu i debljinu, a u tu se sliku uklapa i Hrvatska: prekomjernu tjelesnu masu ima 57,4 posto odraslih Hrvata, dok je debelo 18,7 posto.

Muškarci su deblji spol - podaci Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo (HZJZ) kažu da je debelo 20,8 posto muškaraca i 16,8 posto žena.

Pretilost se javlja u sve ranijoj dobi, a što se prije razvije, to ostavlja teže posljedice. Pridonose joj sjedilački način života i smanjena tjelesna aktivnost te hrana i napici s previše energije.

Podaci govore da je u našoj zemlji preteško čak 34,9 posto, a debelo 14 posto. Opet je više debelih kod muškog spola - 17,2 posto dječaka prema 10,7 posto djevojčica.

 

Izračunajte svoj ITM

Prema Europskoj strategiji za kontrolu i prevenciju kroničnih nezaraznih bolesti prekomjerna tjelesna masa i debljina rizični su čimbenici za nastanak pet vodećih kroničnih nezaraznih bolesti današnjice. To su kardiovaskularne bolesti, šećerna bolest tipa 2, kronična opstruktivna plućna bolest, neki tumori i mentalni poremećaji. Debljina može povećati rizik od razvoja srčanih bolesti na nekoliko načina. Osjetno povećava rizik za nastanak visokog krvnog tlaka i dijabetesa, čak i deset puta više u odnosu na osobe normalne tjelesne težine. Nadalje, može utjecati na smanjenje razine HDL ili "dobrog" kolesterola, što je također
važan rizični faktor.

 

Naročito je opasan tzv. metabolički sindrom - kombinacija masnoće oko trbuha, visokog krvnog tlaka, visoke razine šećera i triglicerida u krvi - što su sve i pojedinačno vrlo ozbiljni faktori za razvoj kardiovaskularnih bolesti.

 

Najjednostavniji način da provjerite je li vaša težina zdrava jest da izračunate svoj indeks tjelesne mase, ITM. Težinu izraženu u kilogramima podijelite s visinom izraženom u metrima na kvadrat: ako je rezultat iznad 25, imate povećan rizik od bolesti srca i moždanog udara. No, i u tom slučaju možete učiniti mnogo za poboljšanje zdravlja.

Već i smanjenje tjelesne težine od tri do pet posto može smanjiti rizik od razvoja dijabetesa, a smanjenje težine od desetak posto pomaže u snižavanju vrijednosti krvnog tlaka i razine kolesterola u krvi.

 

Svidio vam se ovaj članak? Prijavite se na Živim.hr newsletter i ne propustite slične priče!

Please don't insert text in the box below!

Možda će vas zanimati i ovo